33 четения

Студентката Марияна Балъкова от медицинския филиал във В. Търново към Цветан Цветанов: „Сбъднахте най-голямата ми мечта – да бъда медицинска сестра”

ВОДАЧЪТ НА ЛИСТАТА НА ГЕРБ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И КМЕТЪТ НА ОБЩИНАТА ДАНИЕЛ ПАНОВ СЕ СРЕЩНАХА вчера с ръководството и преподавателите на филиала на Медицински университет – Варна, в старата столица. На срещата присъстваха кандидатите за народни представители проф. Любомира Попова и Росица Димитрова, бъдещи акушерки и медицински сестри, които в момента учат във филиала, преподаватели в паралелката по рехабилитация в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. „Вие сте кадемът на общината, затова много ви благодаря, че сте тук. Да припомня, че с вас трябваше да поправим огромната грешка на тройното правителство, което закри Медицинския колеж през 2008 г. Тогава сградата беше подготвена за продажба и след това ни костваше много труд да доведем нещата до край и да възстановим филиала. Г-н Цветанов свърши голяма част от работата, защото комуникацията с образователния министър Танев беше много трудна. Писмото с искане за разкриването на филиала стоя на бюрото му в продължение на три-четири месеца и той го подписа след настояването на г-н Цветанов“, припомни историята на филиала Даниел Панов. И призна, че вече е разговарял с много болнични заведения, които искат да сключват предварителни договори със студенти, които учат за медицински сестри и акушерки, които след това да останат да работят при тях. Това ще е мотив младите медицински кадри да останат тук, а не както се случва все по-често напоследък, веднага след завършването си да отидат да работят в чужбина.

Даниел Панов обясни на преподавателите и студентите, че като председател на НСОРБ той участва в разговорите, които организацията води със синдикатите за увеличаване на заплатите на учителите. И благодарение на правителството на ГЕРБ те вече са факт. Младите учители стартират в кариерата си с 660 лв., а за целия сектор парите в бюджета вече са 223 млн. лв. В момента НСОРБ работи с КНСБ за стартови заплати на медицинските сестри и лекарите.

„Нещата се случват, когато местната власт има силната подкрепа на държавата. За мен е чест да съм водач на листата на ГЕРБ във Велико Търново и съм убеден, че мога да бъда полезен за просперитета на региона“, заяви Цветан Цветанов. Той каза, че е готов да срещне ръководството на филиала с евродепутата Ева Майдел, която може да съдейства за европейски стипендии и за това висшето училище да работи по програма „Еразъм“.

Че филиалът е факт благодарение на усилията и грижите на ГЕРБ и търновския кмет, заявиха директорът на учебното заведение доц. Диана Димитрова и нейният пръв помощник в ръководенето на образователния процес Даниела Тасева. Двете казаха, че кандидатите да учат във Велико Търново с всяка година стават все повече. Във филиала има студенти, които кандидатстват веднага след завършено средно образование, но още повече са тези, които сбъдват мечтата си да учат за медицински сестри и акушери след вече завършено едно висше образование.

„Сбъднахте най-голямата ми мечта. Аз съм една от тези, които имат едно висше образование и то няма нищо общо с медицината. Поради финансови причини нямах възможност да уча в друго населено място, но сега мога да сбъдна мечтата си да бъда медицинска сестра“, каза студентката Марияна Балъкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!