Горещи новиниНовини

Спасиха изгубени в Еленския балкан възрастни съпрузи

Баба Кремена и дядо Борис изминали 40 км пеша и нощували в планината
Четирима огнеборци от Велико Търново с два автомобила са издирили и спасили в събота възрастни мъж и жена, които се изгубили в Еленския балкан.
74-годишната Кремена И. и 76-годишният и съпруг Борис от Кюстендил решили да си направят екскурзия през почивните дни до Велико Търново. Двамата пристигнали в петък и отседнали в хотел в Дебелец. Още същия ден тръгнали на разходка сред природата. Бабата и дядото така се увлекли и не усетили, че са вървели с часове и надвечер на 24 март се озовали в гориста местност. Докато се лутали и търсили верния път, притъмняло и съпрузите пренощували на открито като смятали, че на другия ден по светло ще се ориентират по-лесно. На сутринта в събота те продължили да обикалят из планинския район, но не успели да се върнат в Дебелец. Те дори още повече се залутали и се озовали на брега на язовир.
В 14,27 часа бабата и дядото подали сигнал на тел.112, но не успели да обяснят точното си нахождение. Притеснени възрастните кюстендилци се обадили и на свой приятел от Перник и му се оплакали за бедата, която ги сполетяла. Той също позвънил на спешния телефон.
Тогава спасителите от Велико Търново се свързали с изгубените старци и подробно ги разпитали какво виждат около себе си. В операцията се включили и ловци, които добре познават района. По описанието на околността, било установено, че мъжът и жената са попаднали в местността Развалаци край язовир „Йовковци“ .
Огнеборците им казали да стоят там и да ги чакат. Около 16,30 часа баба Кремена и дядо Борис били открити живи и здрави, приседнали край чер път. Съпрузите били изтощени от преживяното и не можели да повярват, че са изминали над 40 км, докато стигнат в Балкана.
Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *