129 четения

Баби от Ореш търсят 2,5 млрд. долара наследство от Рокфелер

В началото на XX век българинът Иван Чорбаджийозов имал любов с племенничката на милиардера, която даже му родила дете

Български баби търсят 2,5 млрд долара от наследството на един от най-богатите родове по света – Рокфелер. Преди дни, след смъртта на главата на клана Дейвид Рокфелер, историята с българските му наследници отново стана тема N 1 в родния печат.

Историята започва в началото на ХХ век, когато младият българин от свищовското село Ореш Иван Чорбаджийозов напуска родното си село и заминава отвъд Океана да си търси късмета. Щастието му се усмихва и в Чикаго той се запознава с красивата мулатка Жаклин Клерк, която се явява една от племенничките на патриарха на рода Рокфелер – Джон Дейвидсън. Бедният български гурбетчия и богатата американка се залюбват и даже имат едно дете. Нищо че дядо Иван вече е оставил в родния Ореш съпруга с пет дъщери и един син. По време на езда обаче Жаклин пада лошо и не след дълго умира, а българският й съпруг става наследник на нейната част от наследството на чичо й Дейвид. Бай Иван Чорбаджийзов работи много и пести, като спестените пари влага за черни дни в една от американските банки. В началото на 30-те години обаче банката внезапно фалира и нашенецът остава без пукнат цент. Принуден е да се върне в България само с дрехите на гърба си и с един пакет с документи, доказващи неговото право върху част от наследството на богатия Рокфелер. До последния ден от живота си той заклева близките си да пазят тези документи като зеницата на окото си, тъй като те щели да ги направят богати. Иван Чорбаджийзов живее в България шест години, като накрая е принуден да работи като

Адвокат Невяна Христова беше единствената, която повярва на наследниците на Рокфелер и прие да защитава техните интереси, но така и не доживя да види началото на делото.
Адвокат Невяна Христова беше единствената, която повярва на наследниците на Рокфелер и прие да защитава техните интереси, но така и не доживя да види началото на делото.

пъдар в Ореш, за да се прехранва. Умира в голяма беднотия през 1938 г., а неговите наследници вече повече от 70 години сънуват несметното наследство, което ги чака там някъде в банковите трезори в Америка. Оказва се обаче, че в парите отвъд Океана са се прицелили и други. След 9 септември 1944 г. по време на комунизма някои от управляващите като Вълко Червенков и Цола Драгойчева са теглили милиони от наследството на бай Иван от Ореш без знанието и съгласието на неговите наследници. Според разказа на плевенчанин пък бившият български премиер Андрей Луканов бил теглил 864 млн. долара от наследството на бай Иван за започване на печеливш газов бизнес у нас. Плевенчанинът твърди, че заедно с Луканов е посетил трезор на една от банките във Вашингтон и там, в подземния трезор, с очите си е видял палетите с наредени върху тях стотици кюлчета злато, собственост на Иван Чорбаджийозов. В трезора наред със златото имало и снимка на българина бай Иван с американската му съпруга Жаклин.

След падането на комунизма през 90-те години историята с наследството на Рокфелер отново се разшумява. Търновската адвокатка Невяна Христова приема да представлява наследниците на Иван Чорбаджийозов и да заведе от тяхно име дело в американския федерален съд. Това обаче се оказва далеч не толкова просто. Наследниците не успяват да съберат и представят навреме всички необходими документи, а смъртта на адвокат Христова й попречи да види започнато делото, на което тя отдаде последните години от живота си. Освен това допълнителна пречка е и фактът, че за да бъде приет за разглеждане искът на българите, те трябва да внесат пред американския съд 250 хил. долара държавна такса. Сума, която е крайно непосилна за тях. Така историята с милиардите на Иван Чорбаджийзов бе забравена за известно време. През 2015 г. обаче за нея отново се разшумя, след като стана ясно, че неизвестен българин е внесъл държавната такса от 250 хил. долара и съдът дори е приел за разглеждане иска на българските наседници на Рокфелер, които днес вече са над сто. Наследството, което им се полага, възлиза на обща стойност около 2,5 млрд. долара, като освен пари тук влизат и златни мини в Африка, хотели и автопаркове в Ню Йорк и Чикаго и др. недвижима собственост. Повечето от наследниците обаче вече са песимисти, че някога ще видят и цент от дядовото си наследство. Те са възрастни хора на по 70 – 80 години, пенсионери, които едва кретат с мизерните си пенсийки и обработват градинката си, за да се издържат на стари години.

„Големци на ръководни постове се разпоредиха с наследството. Най-напред казаха, че Луканов искал да купува от Съветския съюз някаква газова рафинерия. Когато го разследвали, казал, че тези пари не са от България. Къде ли не ходихме, но се оказа, че вратите за нас са затворени отвсякъде. Нищо не можахме да направим и кандисахме вече”, вдига ръце безпомощно баба Веска от село Ореш, която е внучка и наследничка на дядо Иван, зетя на Рокфелер. Тя твърди, че ако все пак в края на живота си дочака да види в ръцете си дядовото си наследство, ще даде голяма част от него като дарение за дом „Майка и дете“ и за църквата. Синът й Владимир пък смята с тези пари да започне бизнес, но все още се колебае дали да остане в България, или да започне начисто в чужбина.

Оказва се също, че да бъдеш наследник на Рокфелер, е и доста опасно. Леля Веска тайно споделя, че имало хора, които заплатили с живота си затова, че са се интересували от милиардите на дядо й Иван и са си пъхали носа където не им е работата. „Преди години ходихме с майка ми при врачка в Плевен. И тя като видя снимката на дядо ми Иван, направо попита: „Къде са парите и къде е кариерата на този човек?”. След няколко дни отидохме пак и врачката каза, че след нашето посещение при нея дошли някакви хора от милицията и я предупредили да си затваря устата и да не приказва повече за това наследство. А третия път като отидохме в Плевен, нея вече я нямаше. Казаха ни, че я били изселили неизвестно къде”, разказва леля Веска Стоянова.

Иван ГЕОРГИЕВ

Един коментар за “Баби от Ореш търсят 2,5 млрд. долара наследство от Рокфелер

  • 27.03.2017 в 22:42
    Permalink

    Големи съчинения. Значи искат 250хил $ такса… от нашите ли се учат на тия номера или журналистите бъркат с нашенските закони? Наследниците трябва да внасят такси за да си търсят наследството, а Цола Драгойчева взела да харчи смело… Как става тоя номер? Който дойде и каже „искам малко пари“ и му дават от чуждото недоказано наследство ли? Звучи ми малко като интернет измамите: „Вие печелите 100000$, но дайте сега 200$ за обработка на документи… че видите ли нямаме излишни пари“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!