44 четения

Държавата удря секирата на провинциалните вузове, лъвският пай от парите отива в София

С още 200 бройки е орязана поръчката на ВТУ за новата учебна година

С 200 БРОЙКИ Е НАМАЛЕНА ДЪРЖАВНАТА ПОРЪЧКА НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” ТАЗИ ГОДИНА. Орязаните места са в някои от най-търсените направления на ВТУ, сред които право, икономика, туризъм и психология. Така вузът е получил правото да приеме малко над 2000 първокурсници в двете форми на обучение – редовно и задочно.

„Причината за намаления ни прием е методиката за изчисляване на държавната поръчка, която е в сила от миналата година. Според правилата държавната поръчка се изчислява на базата на приетите миналата година студенти. Бройката се умножава по коефициент, който се изчислява по много и различни показатели. За съжаление, нашият университет има ниски показатели в някои направления. Когато коефициентът е под единица, държавната поръчка е по-малка. И проблемът е в най-търсените направления като икономика, туризъм, психология, право”, коментира зам.-ректорът по учебната дейност проф. Стоян Буров, и признава, че за ниските коефициенти определена вина имат и съответните факултети.

„Имаше идея приемът да се изчислява по друг начин и в базата за пресмятане да са включени и студентите, които приемаме в платеното обучение, но не стана. Държавата се отдръпва и останаха в сила правилата на рейтинговата система, в която на всички първи места са само софийски университети”, допълва проф. Буров. Зам.-ректорът е убеден, че дори и вузът да оспори ситуацията, няма да има промяна в утвърдената бройка или промяната ще е минимална и без сериозен ефект върху бюджета.

ОСОБЕНО ДРАМАТИЧНО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В НАПРАВЛЕНИЕТО ТУРИЗЪМ. Там оценките от акредитацията са ниски и заради лошите резултати отпуснатите бройки по държавна поръчка са едва 20. Същото е в направлението обществена комуникация, в което ВТУ развива четири специалности – „Журналистика“, „Връзки с обществеността“, „Библиотекознание“ и „Книгоиздаване“. За всички тях бройките по държавна поръчка са… 32. Нямаме проблеми в педагогиката и в информационните технологии, които са приоритетни направления. Там държавата отпуска толкова места, колкото вузът поиска. Същото е и с изкуствата.

Държавата е щедра и в местата за платено обучение, но хората нямат пари да плащат държавната поръчка, какво да говорим за платени специалности, признава още проф. Буров. Тази година вузът ни може да пусне 735 бройки за платено обучение.

НАЙ-ДРАСТИЧНОТО НАМАЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНАТА ПОРЪЧКА ЗА ВТУ СЕ СЛУЧИ МИНАЛАТА ГОДИНА, КОГАТО ДЪРЖАВАТА НАМАЛИ ПРИЕМА С ОКОЛО 500 МЕСТА. Тогава и бюджетът на вуза олекна с повече от милион лева. Тогава почти наполовина бяха орязани икономическите специалности, същото е положението във философията, психологията, политологията. Тогава преподавателите, които от години участват в кандидатстудентските кампании, казаха, че така държавата дава ясна индикация, че иска да затваря факултети. Ограничаването на приема на студенти е, за да принуди ръководствата на висшите училища сами да предприемат тази непопулярна мярка. За ВТУ това означава да остане с четири факултета – филологически, исторически, педагогически и факултета по изобразително изкуство.

Тогава ректорът проф. Христо Бонджолов заяви, че специалности няма да закрива и без бой няма да се предаде, и започна да търси проекти и външни инвеститори, с които университетът да работи. Така се стигна до един от най-големите договори на ВТУ с екипа на фирма „Програмиста” ООД в Пловдив. Преподавателите и фирмата заедно разработиха учебната програма за новата специалност „Софтуерно инженерство”. Нейната цел е да се осигури иновативно IT образование на студентите, оптимизирайки образователния процес. С финансовото съдействие на фирмата бяха обновени две лаборатории, закупени бяха 20 компютъра и мултимедия за презентации. Новата специалност беше открита от президента Росен Плевнелиев.

Тогава ръководството стартира и програмите си за ранно набиране на студенти и за момчетата и момичетата, които до пълнолетието си са отглеждани в домове за деца, лишени от родителска грижа, в SOS детски селища, центрове за настаняване от семеен тип или са били настанени със съдебни решения при роднини и в приемни семейства.

„И сега няма да се откажем. Инициативата ни „Рано рани” за запазване на място и ранно записване на първокурсници остава в сила. Вече имаме над 500 запазени места и записани студенти в обявените по инициативата специалности. Другата ни мярка е да намалим драстично местата за задочни студенти, за да имаме повече в редовната форма на обучение. За тях държавата дава повече средства, така че ще можем донякъде да компенсираме”, обяснява проф. Буров. За първи път ВТУ ще пусне и 100 места за задочно платено обучение по право.

„Истината е, че от мерките, които държавата прилага вече две години, страдат само провинциалните университети. От години бюджетът за сектора висше образование е един и същ. Само дето парите се разпределят по друг начин. Заради тези коефициенти част от нашите средства биват пренасочвани към софийските университети, просто парите от провинцията отиват в София. Това е, защото според правилата направленията, които са на първо място в рейтинговата система, получават допълнително финансиране, което се взима от направленията, останали по-надолу в рейтинга. А ние нямаме никакъв шанс да се качим на първо място, докато един от основните показатели при изчисляването на рейтинга остава регионалният компонент, който съставлява 34% от оценката. Заплатите тук са ниски и реализацията слаба, затова ние никога няма да можем да изпреварим Софийския университет, дори и в направленията, в които сме по-добри“, категоричен е проф. Стоян Буров.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!