42 четения

Литературен клуб „Н. Й. Вапцаров“ чества 65 г.

МАТЕЙ ШОПКИН, ХРИСТО ЧЕРНЯЕВ И ИВАН КАРАДАЧКИ ГОСТУВАХА МИНАЛАТА СЕДМИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА ПРИСЪСТВАТ НА ЧЕСТВАНЕТО НА 65 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“. Специално за годишнината поетите и писателите, които продължават да се събират всяка седмица в клуба, издадоха вестник и сборник. На тържеството дойдоха и приятели на търновския клуб от Лясковец и Горна Оряховица.

Точно през март през 1952 г. е създаден литературният клуб. Тогава първите му членове са били група младежи ентусиасти с пагони, а клубът, който те създават, е един от първите в Българската народна армия. Йосиф Дарев, Димитър Гулев, Пламен Цонев, Христо Черняев, Орлин Орлинов, Димитър Ненчев, Ефрем Каранфилов, Стефан Симеонов, Спиридон Синков са учредители на литературния кръжок, който тогава е бил под грижите на командването и политотдела на гарнизона.

Десетки са имената на преминалите през кръжока от тогава до сега. След 1989 г. клубът почти престава да съществува, но о.з. полк. Георги Янков с времето е успял да го съживи. За кратко време литературният клуб е успял да си стъпи на краката и много от поетите в него са започнали да издават свои книги.

Днес в клуба творят около 40 автори на стихове, разкази, басни, епиграми, романи и повести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *