5 четения

Норвегия отне челната позиция на Дания в класацията на най-щастливите държави

Норвегия детронира Дания от първото място в международната класация на най-щастливите държави, като северните нации продължават да заемат челните позиции в подреждането, съобщава агенция Ройтерс.
Класацията бе съставена от ООН по повод 20 март – Международният ден на щастието. Държавите от Субсахарска Африка, редом със Сирия и Йемен, са сред най-нещастните в света. Това е петият годишен световен доклад за щастието на ООН, в който бяха включени 155 страни.
В документа се изтъква, че щастливите страни са онези, в които има баланс между благоденствието и социалния капитал, който се изразява във високо доверие в обществото и правителство и в малките социални различия. В първата десетка на най-щастливите държави след Норвегия се подреждат Дания, Исландия, Швейцария,Финландия, Холандия,Канада,Нова Зеландия,Австралия и Швеция.
В дъното на таблицата се намират Южен Судан, Либерия, Гвинея, Того, Руанда, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република. Германия беше класирана 16-а, Великобритания – 19-а и Франция – 31-ва. САЩ понижиха рейтинга си с 1 позиция и паднаха до 14 място.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!