13 четения

Основните партии в областта се отказаха от проучвания в изборния ден

44,94% ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ОТЧЕТОХА ОТ РАЙОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ КЪМ 17,00 Ч. ВЧЕРА. За сравнение, на предишните парламентарни избори до същия час активността е била по-ниска – 42,38%.

До 17 часа в област Велико Търново бяха гласували 98 607 души от имащите право на глас 219 358 граждани. 421 избирателни комисии работят, за да могат всички, които желаят, да упражнят правото си на вот.

Най-много бяха гласувалите в най-малката община в областта – Сухиндол – 50,42%. Най-ниска беше избирателната активност в Горна Оряховица – 40,82%, където гласувалите бяха 17 264 от всичките 42 289 горнооряховчани, които имат право на вот. 43,01% бяха гласувалите в Стражица и 43,89% в Павликени. В община Елена процентът на гласували към 17 часа беше 48, а в Лясковец и Свищов активността беше около 47%. В областния град гласувалите бяха 45,80%, или 34 191 души от всичките 74 655 избиратели.

Към 17 ч. в Районната избирателна комисия беше постъпила само една жалба за това, че една от секциите няма номер. Сигналът е неоснователен, са установили членовете на комисията, които веднага са реагирали и са отишли на място. В комисията няма и постъпили искания за допълнителни бюлетини, нито пък сигнали, че има секции със сериозно струпване на избиратели, каза Десислава Йонкова, председател на РИК.

„ИЗБОРНИЯТ ДЕН В ОБЛАСТТА ЗАПОЧНА СПОКОЙНО И НАВРЕМЕ и в ареста и болничните заведения ще приключи в 20 часа. Въпреки че няма данни за струпване на избиратели пред никоя секция, не мога да прогнозирам дали в цялата област изборният ден ще приключи в 20 часа. Само пред една секция да има хора, които искат да пуснат бюлетина, ние сме длъжни да удължим времето за гласуване“, каза още Десислава Йонкова.

За осигуряване на охраната на изборните секции работиха 645 служители на МВР. От тях 533 на ОД МВР – Велико Търново, и 112 от други структури на министерството, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

ДВЕТЕ ГОЛЕМИ ПАРТИИ ГЕРБ И „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ ВЧЕРА НЕ ПРАВИХА ЕКЗИТПОЛ, затова и никой от двата щаба не се ангажира с прогнозни резултати за област Велико Търново. Според някои от централните информационни агенции към 19 часа ГЕРБ водеше пред БСП с два процента. За партията на Бойко Борисов бяха гласували 33% от избирателите в България, за БСП подкрепата беше 31%. Коалицията на патриотите имаше 9,10%, а ДПС – 8,40%. „Воля“ набираше 5% подкрепа към този час. С 4,20% беше коалицията „АБВ – Движение 21“. Близо до границата от 4% за влизане в Народното събрание беше и „Реформаторският блок“, който имаше 3,90%.

Izbori 2017 (1)Цветан Цветанов, водач на листата на ГЕРБ, гласува точно в 11.11 минути:

„Гласувах за стабилността, толерантността и реалните решения, които трябва да бъдат вземани за България с национален консенсус. От днес вече трябва да търсим пресечните точки по темите за сигурността. Важно е силният глас на България да бъде чут в Европейския съюз. Трябва и да се подготвим много сериозно за предстоящото председателство. Сигурен съм, че разумът ще надделее.

Надявам се, че всеки българин знае защо трябва да гласува. Всеки глас е възможност за реална представителност в парламента, което ще даде повече възможности на всички парламентарни групи. Високата избирателна активност може да противодейства и на всички останали схеми, с които някои от партиите искат да влязат в парламента.“

 

 

Izbori 2017 (2)Весела Лечева, водач на листата на „БСП за България“:

„Гласувам за промяната. За това да променим модела, по който се управлява България, да дадем шанс на младите хора да успяват в България, без да им се налага да целуват нечия ръка. Да управляваме с интелекта, знанията и таланта на нацията. Да променим този модел, който ни отрежда последно място по доходи. Не може да бъдем най-бедната държава в ЕС, а с най-висока корупция. Този модел трябва да бъде сменен, хората не могат да чакат повече.“

 

 

 

Izbori 2017 (4)Милен Михов, водач на листата на коалиция „Обединени патриоти“:

„Гласувах за една нова България, за България на обединението, на съгласието, на разбирателството, на грижата за българите, на икономическото развитие и сигурността. За една България, действителен член на Европа, България, която е граница пред ислямския фундаментализъм. За една силна, обединена България. Гласувах за стабилността, толерантността и реалните решения.“

 

 

 

Izbori 2017 (3)Даниел Панов, кмет на община Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините:

„Гласувах за силна и обединена България. Гласувах за по-доброто бъдеще на децата на България, за това регионите и населените места да продължат да се развиват и най-вече да постигнем едно наистина силно благополучие за страната.“

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Основните партии в областта се отказаха от проучвания в изборния ден

  • 27.03.2017 в 20:49
    Permalink

    Браво на македонците! Биха дузпата на Цецо в Благоевград! Ама ние сме заспали-не стига че ГЕРБ са втори, ами Цецо ще влезе от тук!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!