20 четения

Желанието за игра е заразно сред папагалите Кеа

Доброто настроение и желанието за игра са заразни сред папагалите кеа в Нова Зеландия, както смехът е заразен при хората, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Когато папагали кеа Nestor notabilis, които са известни с интелигентността си, издадат писък, редица техни събратя им отвръщат със същия писък, започвайки своеобразна игра. Наблюденията показаха, че папагалът кеа е първият различен от бозайници животински вид, за който открихме доказателства за „вокална емоционална зараза“, отбелязаха авторите на изследването. Те припомниха, че предишни изследвания установиха сходно поведение у шимпанзета и плъхове.
„Използвахме записи на писъци и констатирахме, че папагали кеа, които първоначално нямаха желание за игра, промениха настроението си, когато ги чуха – поясни един от ръководителите на изследването Раул Швинг от ветеринарния институт Месерли в Австрия. – Фактът, че някои от птиците започнаха спонтанно да си играят, докато други не го сториха, навежда на мисълта, че подобно на смеха при хората този писък предава желанието за игра у папагалите, които го чуват.“
За целите на изследването учените анализирали вокалния репертоар на папагали кеа и открили ясна връзка между въпросния особен писък и призива за игра към други екземпляри от вида. Папагали кеа в природата слушали 5-минутен запис на писъка. Те чули и други писъци, издадени от свои събратя, както и от птици Petroica australis, които също се срещат в Нова Зеландия. Когато чули специфичния писък, папагали кеа започнали да играят помежду си. Някои екземпляри не се присъединили към играта, но започнали да се забавляват с други свои събратя, да играят сами с някакъв предмет или да извършват акробатични полети.
Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!