117 четения

Мащабна програма ще сменя облика на квартал „Чолаковци“

АСФАЛТИРАТ УЛИЦИ ЗА ПРЪВ ПЪТ СЛЕД ЧЕТВЪРТ ВЕК ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „ЧОЛАКОВЦИ“. Отсечките се намират в новоизградения парк и са сред основните в този жилищен район. Още в края на миналата седмица екипи на фирма „Пътни строежи ВТ“ започнаха оформянето на пътните легла и полагането на самата настилка. Жителите на квартала приемат с радост случващото се, след като повечето от тях припомниха, че откакто е правен кварталът – в началото на 80-те години на миналия век, тук не са ремонтирани улици.

По план в този квартал ще има общи инвестиции за близо три млн. лв., без да се броят вложенията в санираните блокове. Кметството осигурява основно финансирането от Европейския фонд за регионално развитие. Близо 2 милиона лева ще бъдат вложени в облагородяването на публичната инфраструктура, включително оформянето на подходи към парка, а още над 1 милион лева ще послужат за подобряване на материалната база на Средно училище „Владимир Комаров” и санирането на детската градина. Подобряването на улиците, пешеходните алеи, зелените зони, монтирането на енергоспестяващи улични лампи и доизграждането на уличната мрежа около новия парк са дейности, включени в най-мащабния градски проект – „Съхранена и автентична градска среда в град Велико Търново”. Договорът с Управляващия орган по ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020 вече е подписан, а общината изготвя тръжните процедури. Амбицията на кметството е строително-монтажните работи да приключват до края на следващата година, макар срокът за реализация да е 30-месечен. Подобряването на материалната база на училището и детската градина в квартал „Чолаковци” пък са включени в голям проект за образователна инфраструктура, който се очаква всеки момент да бъде одобрен от Управляващия орган на ОП „Региони в растеж”. Продължаването на Националната програма за енергийна ефективност също ще окаже благоприятно влияние върху квартала – над 10 блока ще бъдат санирани, а два вече са напълно готови.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

4 коментара за “Мащабна програма ще сменя облика на квартал „Чолаковци“

 • 28.03.2017 в 10:31
  Permalink

  Аз живея в блок който се намира точно където се извършват ремонтните дейности.Това с асфалтирането започна след 2години откакто са започнали да копаят.2 години газихме в калта защото бяха спрели и ГЕРБ чакаха да минат президентските избори и да видят дали ще спечелят.След като загубиха нищо не се пипна и като наближиха парламентарните започнаха да копаят и да насипват и асфалтираха ден преди Цветан Цветанов да дойде и да види какво са направили!ПЪЛНА ГЛУПОСТ!!

  Отговор
  • 28.03.2017 в 17:16
   Permalink

   Така си е. Правят хората на глупаци. Поначало копането започна с голямо закъснение след пусковия срок преди поредните избори. И така от избори на избори.

   Отговор
  • 28.03.2017 в 19:02
   Permalink

   Радвай се ,че са 2 г. заради ГЕРБ,ако бяха БСП щеше да чакаш още 25г! Поне се научи да смяташ,2 прави ли 25??

   Отговор
 • 28.03.2017 в 16:15
  Permalink

  Нека и по другите квартали да поасфалтират – по Буйнозов междублоковите пространства,докато излезеш до улицата си разбиваш колата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *