95 четения

Преференциите пренаредиха изборните листи, механизмът 10/10 и 11/11 пак сработи

По три мандата за БСП и ГЕРБ и по един за „Обединени патриоти“ и ДПС е резултатът в областта

„БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ ПЕЧЕЛИ ПРЕДСРОЧНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ, става ясно от окончателните данни на РИК при обработени 100% от протоколите. Според данните червените имат 33,85%, което означава 38 433 гласа. ГЕРБ са втора политическа сила в областта със съответно 30.14%, или 34 230 гласа. Трета политическа сила е коалицията „Обединени патриоти“ с 11,03%, или 12 521 бюлетини. ДПС е с четвърти резултат и регистрира подкрепата на 6,43%, т.е. 7304 гласа. „Воля“ е с 4,27%, или за тази политическа сила вот са дали 4844 жители на областта. С 3,18% след нея се нарежда коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“, с 1,96% е Движение „Да България – зелените“, а „Нова република“ е с резултат от 1,91%. С 1,75% доверие остава коалиция „АБВ – Движение 21“, ДОСТ събира подкрепа от 0,37%, а опцията „не подкрепям никого“ са предпочели 2,57% от избирателите в областта.

Впрочем областта е една от малкото, където БСП изпреварва ГЕРБ, които за пореден път са първа политическа сила в национален план. Въпреки че социалистите са първи в Четвърти многомандатен избирателен район, те и конкурентите им от ГЕРБ си разпределят по три от общо осемте депутатски мандата. Все още окончателните имена на новите ни народни избраници не са обявени от ЦИК, както и разпределението им по партии и коалиции. Въпреки това прогнозите са, че освен БСП и ГЕРБ Великотърновска област изпраща в 44-ия парламент по един депутат от коалиция „Обединени патриоти“ и ДПС. Впрочем от областния съвет на ДПС вчера изчакваха с шампанското, тъй като официално потвърждение от изборните надзорници се чака най-рано до края на днешния ден.

ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ И ТОЗИ ПЪТ РАЗМЕСТИХА СЕРИОЗНО ЛИСТИТЕ, А КЪСМЕТЪТ СЕ УСМИХНА НА ТЕЗИ, ЧИЙТО ИНДИВИДУАЛЕН НОМЕР СЪВПАДНА с номера на съответната партия. Така по системата 10/10 в парламента отива деканът на Педагогическия факултет на ВТУ проф. Венка Кутева. Шансът й донесе 2758 лични вота, с което тя измести дългогодишната народна представителка Мариана Бояджиева и областния председател на партията Валентин Ламбев, които съответно останаха четвърти и пети въпреки внушителните им преференции. Така депутатите от БСП са водачът Весела Лечева с 3777 преференции, младият Явор Божанков от община Горна Оряховица с 3388 преференции и проф. Кутева.

ПРИ ГЕРБ ПОЛОЖЕНИЕТО СЪЩО Е МНОГО ИНТЕРЕСНО, ТЪЙ КАТО И ТУК ВЪТРЕШНАТА КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ КАНДИДАТИТЕ БЕШЕ НА ВИСОКИ ОБОРОТИ. В резултат на това община Велико Търново няма свой народен представител, но затова пък Горна Оряховица ще се радва в лицето на втори местен депутат и това отново е Клавдия Ганчева. Тя събра 3488 лични вота, а зад нея освен партийната организация в железничарския град застанаха и няколко бизнеслобита. Другият депутат от ГЕРБ за областта е представител на община Свищов в лицето на младата преподавателка от Стопанската академия Станислава Стоянова. Тя разчиташе на подкрепата на няколко местни структури, както и на солидна предприемаческа подкрепа. За Стоянова преференциален вот са дали точно 3276 жители на областта. Водачът на листата и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов събира 2680 преференции и също става депутат в следващия парламент. Почти сигурно е, че той ще влезе от Великотърновска област, тъй като още по време на кампанията декларира това, но вчера до официалното приключване на броя никой от областната структура на ГЕРБ не потвърди новината. Ако все пак Цветанов избере Благоевград, депутат на неговото място отива младият Георги Недев. Той е от Дебелец и по силата на механизма 11/11 събира личен вот от 2861 преференции. Ако рулетката се завърти така, че да го изпрати в големия парламент, то в малкия, а именно Общинския съвет във Велико Търново, също ще има промени.

„ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ“ НЕ УСПЯХА ДА ПОСТИГНАТ ЦЕЛТА СИ И ДА ИЗЛЪЧАТ ДВАМА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, въпреки че в предишния мандат „Патриотичният фронт“ и „Атака“ имаха по един мандат. Сега техен представител в Народното събрание ще е доц. Милен Михов. Ако ЦИК потвърди мандат за ДПС, при тази партия също има интрига, тъй като първият в листата Камен Костадинов води в две области. В случай че реши да влезе от Бургас, то депутат от старата столица става ген. Симеон Симеонов. Освен че е втори в областната листа, той е и втори по преференции.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “Преференциите пренаредиха изборните листи, механизмът 10/10 и 11/11 пак сработи

 • 28.03.2017 в 15:09
  Permalink

  „…а зад нея освен партийната организация в железничарския град застанаха и няколко бизнеслобита…..и на солидна предприемаческа подкррепа“
  Това са ключовите думи тук. Девойката ще обслужва нечии интереси, но не и тия на избирателите си.

  Отговор
 • 29.03.2017 в 9:30
  Permalink

  Дайте лобитата… Както и тук – Станислава Стоянова. Тя разчиташе на подкрепата на няколко местни структури, както и на солидна предприемаческа подкрепа

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!