109 четения

Фен нарисува 2000 скици на „Шкода“, канят го в завода в Чехия

ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ РЕТРО ЛЮБИТЕЛЯТ СТЕФАН ИВАНОВ РИСУВА МОДЕЛИ НА ЛЮБИМАТА СИ МАРКА АВТОМОБИЛИ „ШКОДА“. Младият мъж разказва по интересен и нестандартен начин историята на компанията, а досега е нарисувал над 2000 скици. Макар че никога не се е занимавал с изкуство, Стефан пресъздава с изключителна точност и прецизност различните модели, включително и някои от най-редките и ценни автомобили, познати на малцина. Нарисувал е почти всички моторни превозни средства, дело на компанията. Казва, че има да рисува поне още толкова. Нарисувал е също авторски модели, които е представил на компанията. А тя от своя страна го кани да посети завода им в Чехия.

Стефан Иванов е родом от Дряново, където в момента живее. Всяка седмица пали своята шкода и идва във Велико Търново, където живеят много негови близки и роднини. Стефан е бивш възпитаник на ВТУ, където записва специалността „Педагогика на обучението по физическо възпитание“. За себе си казва, че спортува още от дете. А към рисуването на историческите скици на любимата си автомобилна марка се насочва случайно. Слабостта му към тези коли идва и от факта, че баща му също е любител на марката, а първата си „Шкода 100 S“ купил тайно и дори две skici (2)години шофирал без книжка. След като я продава, бащата на Стефан си взима отново шкода, разказва младият мъж. Споделя, че откакто се помни е и тръпката му към чешката марка.

През 2006 г. Стефан отива при местен художник с идеята да му помогне да направи първата си скица. След като не успява да се види с него, решава да опита да я направи сам. Още първата му рисунка се оказва доста сполучлива и това го мотивира да продължи да прави и следващите скици. Казва, че търси моделите в интернет, като това се оказва не много лесна задача, защото дори в музея на „Шкода“ в Чехия, имат сравнително малко модели. А Стефан познава в детайли историята на автомобилната компания и колите, които произвежда от самото й начало досега.

„В началото на декември 1895 г. механикът Вацлав Лаурин и търговецът на книги Вацлав Клемент, и двамата запалени велосипедисти, започват да произвеждат велосипеди по собствен дизайн. Няколко години по-късно, през 1899 г., Laurin & Klement Co. започва да произвежда мотоциклети, които скоро стават много популярни и печелят редица състезания“, разказва Стефан. А след 1905 г. производството на мотоциклети постепенно е заменено от автомобили. Това е компанията с най-много спечелени награди от автомобилни състезания – над 5000. След поредиците от успехи с течение на времето славата на компанията постепенно започва да залязва, изместена от другите конкуренти. Но дори през социализма заводът прави доста дръзки дизайни, един от които наподобява ферари. За съжаление, този модел е унищожен след изложение в Женева, а причината е, че наподобява западните автомобили.

skici (3)„Ограниченията, които налага Съветският съюз, идват в средата на 50-те години с първия народен автомобил 440, познат сред чехите като „Спартак“, разказва Стефан. Днес той самият се радва на две коли на чешката компания, като едната използва за специални случаи, а другата шофира ежедневно. Обяснява, че едната кола – модел „Фаворит“, е лимитирана серия, от която има произведени 6 хиляди бройки. С две шкоди е и баща му, който също споделя хобито му.

През 2009 г. Стефан се връща от студентска бригада в САЩ. При една от визитите си във Велико Търново попада на шкода от 1967 г. – модел 1000 MB, която стояла паркирана в центъра на града. Автомобилът е истинска рядкост, отличаващ се с елегантност и стил. Успява да издири собственика й, който се съгласява да я продаде. Две години по-късно Стефан и баща му успяват да я възстановят, а някои от частите купуват от Чехия. С колата Стефан се включва в ретро парада на автомобили в Габрово и се оказва, че той е единственият участник със соцавтомобил. Там се запознава и със собственика на ретро музея във Варна, с когото се сприятелява, а малко по-късно му продава ценното возило, разказва Стефан. Допълва, че предстои да се сдобие с още една шкода – линейка, намираща се в село край Дряново. Сред любопитните подробности, които споделя, е, че през 2013 г. изпраща на „Шкода” модел на 7-местен джип, който нарича „Кодиак”, а по-късно на пазара се появява джип със същото име. Убеден е, че името е заимствано от неговото предложение, тъй като го избира случайно, след като гледа научнопопулярен филм, посветен на мечките, живеещи на остров Кодиак в Аляска. Пази и кореспонденцията си с чешките производители като доказателство. А част от скиците си е решил да покаже по време на втория ретро парад на автомобили на 22 април в Дряново.

Весела БАЙЧЕВА

Снимки: личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!