69 четения

Ангел Бобев от Македония избра България за своя втора родина

Младият фармацевт пътува по час и половина на ден до работното си място – единствената аптека в Ресен

ВЕЧЕ БЛИЗО ГОДИНА МАКЕДОНЕЦЪТ АНГЕЛ БОБЕВ ПЪТУВА ПО ЧАС И ПОЛОВИНА НА ДЕН ДО РАБОТНОТО СИ МАСТО, КОЕТО Е ЕДИНСТВЕНАТА АПТЕКА В СЕЛО РЕСЕН. Младият мъж, който точно на Първа пролет навърши 40 години, е роден във Велес, където завършва основното си образование. После се мести в столицата Скопие и учи в средно медицинско училище, а след това завършва фармация. Работи 14 години в една от големите аптечни вериги в Македония, но когато тя затваря, решава без колебание да се установи в България и вече има двойно гражданство. Всъщност корените на Ангел далеч назад във времето са румънски, но има и българско потекло. През 1830 година част от фамилията му идва в България, а част от нея се заселва в днешна Македония… Преди около две години младият мъж намира местните си роднини чрез Фейсбук и приема поканата да им гостува в град Левски. Малко след това Ангел остава без работа и решава да започне нов живот в страната ни, където дипломата му за висше образование се признава и не се налага да държи приравнителни изпити, за разлика например от Германия, където вече 20 години живее неговият брат… Ангел си намира работа чрез обява и вече година продава лекарства и мери безплатно кръвното на ресенчани, а те топло го наричат „нашето македонче“ и „нашето момче“. Установява се обаче в Левски, където живее в къща с огромен двор, миналата година е засадил овошки и райграс, а тази година ще си прави басейн. В Скопие остават майка му и баща му, които обаче всяка година му гостуват по няколко пъти.

„ОТ МАКЕДОНИЯ СЪЩО БЯГАТ МНОГО МЛАДИ ХОРА, ТАМ ПЕРСПЕКТИВА НЯМА, А УПРАВНИЦИТЕ НИ МНОГО КРАДАТ. Фармацевтите пък са много ниско платени. Вземат около 250 евро, а тук и храната е по-евтина. Обаче пътищата ни са много по-добри, въпреки че вие сте членове на Европейския съюз, а ние май няма и да станем“, обобщава контрастите между старата и новата си родина младият мъж. После казва, че откакто е в България гласува, защото така стриктно изпълнява „гражданското си задължение“. За ситуацията у нас казва, че е трябвало да има промени, но едва ли ще станат сега.

„Същата приказка е и при нас. ВМРО-ДПМНЕ кара трети мандат. Сега хората са отблъснати, понеже виждат, че управниците правят неща само за тях си. Изобщо нема да ми е странно, ако избие война в Македония. Намесват се от САЩ, ама…“, свива рамене Ангел. И разказва, че денят му е много динамичен. Става около 4.30 сутринта, пие кафе и тръгва за Ресен. Зимата пътува с влак, а през останалото време с автомобил. Прибира се към 19.30 и се отдава на работа в градината или четене на медицинска литература. Много обича да обикаля по широкия свят, а мечтата му е да почива на остров Мавриций. През септември му предстои пътуване до Швеция и Дания, а сред по-екзотичните дестинации, които е посетил, са Бали, Индонезия, Дубай и мн. др. Другото му хоби, наследено от дядо му и баща му, е филателията. Има 18 албума, като най-ценна е руската колекция с около 1400 марки от 1912 година.

„МАТЕРИАЛНОТО ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА. Достатъчно умен и способен съм и знам как да си изкарам парите. Позитивен съм, а и съм зодия Овен. За мен няма нещо, което не може да се реши. Ако трябва нещо да направя, го правя, макар и да е в моя вреда, нямам никакъв проблем. Наистина тук ми е много спокойно, никога не бих се махнал от България, но хората тук не знаят как да живеят. Толкова много хубави неща има, за природа да не говорим. Не знам защо е тази злоба, тя владее всичко. Може би самата немотия ги кара да са злобни и това е грехът на политиците“, казва вечно усмихнатият Ангел Бобев.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Ангел Бобев от Македония избра България за своя втора родина

  • 30.03.2017 в 9:18
    Permalink

    Аз съм щастлива,че го познавам лично.Интерес,борбен и много възпитан.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!