88 четения

В туристическия град В. Търново няма обществена тоалетна, заведенията „дерат“ посетителите по два лева за нужник

Вече десета година общината не може да намери наемател на местата за облекчаване

В ТУРИСТИЧЕСКИЯ ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЯМА РАБОТЕЩА ОБЩЕСТВЕНА ТОАЛЕТНА, А САМО НЯКОЛКО ВМИРИСАНИ ХИМИЧЕСКИ, които не могат да поемат хората в нужда и да отговорят на очакванията им. За хиляди туристи и жители на старата столица остава алтернативата или да плащат по заведенията, или да се крият по храстите. Заради проблема съдържатели на заведения вече са намерили ефектен начин да печелят на гърба на хората в нужда и ги пускат да ползват тоалетните срещу 2 лв. Особено фрапираща е ситуацията пред най-посещавания обект в страната – крепостта Царевец, негодуват туристи. Вече десета година община В. Търново не може да намери наемател на тоалетните си. Друг проблем е и липсата на чешмички.

„Почти всеки ден хората ме питат защо в близо 100-хиляден град няма тоалетна. Трябва за тоалетните да се намерят наематели, а ако това се окаже невъзможно, с издръжката им трябва да се заеме самата община. Немислимо е в голям туристически център да караме чужденците да си плащат, за да пишкат по заведенията”, коментира един от екскурзоводите на крепостта.

Четири са останалите обществени тоалетни във Велико Търново. Едната е на Царевец под бившия Окръжен съвет и е под ключ, другата е зад старите хали, третата – край пощата. Затворени за посетители са нужниците и в парка „Габровски”. Според изчисления на община В. Търново месечната издръжка на всеки ще коства между 800 и 1000 лв., но таксите за няколкото химически тоалетни са в пъти по-високи, при това, без да се коментира комфортът на посетителите.

Точно преди да ги сложат под ключ, обществените тоалетни бяха изцяло ремонтирани. Само за тези до „Полтава” отидоха почти 40 хил. лв. по проект „Красива България”.

НЕМСКА ФИРМА ПОИСКА НА КОНЦЕСИЯ ТОАЛЕТНИТЕ В ПРЕДИШНИЯ МАНДАТ, НО ДО СДЕЛКА НЕ СЕ СТИГНА. Българо-немската компания „Клийн сървисиз“ е проявявала преди години мераци да вземе местните тоалетни, но до сделка така и не се стига, защото дружеството е пожелало да чисти и административната сграда на общината, за да подпомага дейността си, разбра „Борба“.

След като се разходили по нужниците, експертите установили само, че от тоалетната на площада пред Царевец може да се печели, и то много. Там са имали намерение да налеят инвестиции в обекта за облекчаване, от който да печелят. Впоследствие обаче до концесия не се стига, тъй като тоалетната бе продадена заедно със сградата на бившия окръжен народен съвет.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

Един коментар за “В туристическия град В. Търново няма обществена тоалетна, заведенията „дерат“ посетителите по два лева за нужник

  • 29.03.2017 в 15:30
    Permalink

    При такава некадърна администрация толкова. Да спомена само за тези които не знаят : в Лондон и музеите са безплатни и тоалетните. Как свързват двата края горкичките…..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!