59 четения

Какво се случва зад кулисите в театъра видяха търновци

КАКВО ИМА ЗАД КУЛИСИТЕ НА ЕДНА ТЕАТРАЛНА СЦЕНА И КАКВО СЕ СЛУЧВА ТАМ, ДОКАТО ПРЕД ЗАВЕСИТЕ ВЪРВИ СПЕКТАКЪЛ, видяха миналата вечер търновци. По традиция Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ отвори вратите и тайните си входове в чест на Международния ден на театъра 27 март.

Близо 50 почитатели на театралното изкуство се включиха в разходката зад кулисите и видяха как функционира уникалната сцена, надникнаха в гримьорните, складовете с декори, шивашките ателиета и перукиерната. Най-смелите дори се снимаха на сцената и под светлините на прожекторите.

Разходката започна от голямото фоайе на театъра, през което преминава публиката, за да стигне до театралната зала. След това гостите минаха по многобройните коридори, ателиетата и гримьорните, водени от маркетинг управителя на театъра Алфидин Раифов.

Преди началото на разходката той разказа интересни факти около построяването на театралната сграда, която е изградена по проект на арх. Теофан Никифоров. Строителството на съвременната театрална сграда е започнало през 1965 г. върху терен от 2 декара в тогавашната градска градина. Новият театър е завършен през 1970 г., а официалното откриване е било на 20 април 1971 г. с премиерата на спектакъла „Под игото” по едноименния роман на Иван Вазов. Сградата е с близо 12 декара разгърната площ и е на шест етажа, като три от тях са приземни. Зрителите разгледаха отблизо най-голямата гордост на търновския театър – изключителната въртяща се сцена, с каквато не може да се похвали друг театър в страната. Сцената е с размери 15 на 20 м и е строена от немска фирма. Тя разполага с четири подвижни подиума, а най-отпред е този, който служи за оркестрина по време на музикалните постановки. Домакините не пропуснаха да демонстрират сценичното осветление и озвучаване в пълния им блясък.

ЗРИТЕЛИТЕ ВИДЯХА КЪДЕ СЕ КРИЕ СУФЛЬОРЪТ, КАКТО И ЗАВЕСАТА – ТИП ГИЛОТИНА, КОЯТО СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪРЖЕСТВЕНИ СЛУЧАИ В ТЕАТЪРА. Тази завеса е една от големите гордости на търновския театър. Тя представлява огромен гоблен, изработен на ръка и по поръчка на МДТ „Константин Кисимов“. Автор на завесата е търновският художник Григор Спиридонов, който е нарисувал 150 фигури и измежду тях е запечатал дори и собствения си образ.

Нарисуваната от Григор Спиридонов композиция се нарича „Алегория“, а самата завеса няма аналог в света по своите размери и с уникалната си украса. Паното се вдига преди всяка премиера на търновските артисти. На височина достига 8,60 м, а широчината му е 12,50 м. Направен е по поръчка в полския град Краков през 1975 г.

Освен гилотината в търновския театър има още пет завеси. Двете от тях са тип хармоника и те скриват сцената между две действия. Има и тип Вагнерова завеса, която е правена преди повече от 30 г. и за нея са отишли около 300 кв. м плат. Завесата е червена, със златни орнаменти и се използва най-често в оперетните спектакли, защото е пищна, също каквито са и представленията. Останалите завеси професионалистите наричат „сценично облекло” или „крака”, „софити”, „дъна”. Краката са страничните завеси, софитите (от итал. sofitto – таван, но при нас е дошла през руския език) са хоризонталните, а дъната, които са три, отразяват дълбочината на сцената.

ТУРЪТ ЗАД КУЛИСИТЕ ЗАВЪРШИ НА „ЕТАЖА НА ВЛАСТТА”, КЪДЕТО СА ПОДРЕДЕНИ ПОРТРЕТИТЕ НА ВСИЧКИ ДИРЕКТОРИ НА ТЕАТЪРА, НАЧЕЛО С ПЪРВИЯ НИКОЛА ШИВАРОВ. Във фоайето пред директорския кабинет виси и портретът на Константин Кисимов, рисуван през 50-те години от неизвестен автор.

Веднага след обиколката в тайните кътчета на театъра започна пиесата „Свекърва“. Представлението беше посветено на Международния ден на театъра. Програмата в чест на този празник продължава и днес. Тази вечер в 18 часа ще бъде излъчен документален филм за покойния актьор Андрей Баташов. 54-минутната лента е дело на режисьора Антони Цонев, който работи в дирекция „Култура и туризъм” в общината. Филмът е кръстен на един от хитовите спектакли на артиста – „С глава в стената”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!