86 четения

Ковачите в региона свършват заради китайската индустрия

Един от последните майстори е бай Нешо от Лясковец

КОВАЧЕСТВОТО ПОСТЕПЕННО ЗАМИРА КАТО ЗАНАЯТ ЗАРАДИ УДАРИТЕ НА КИТАЙСКАТА ИНДУСТРИЯ И НЕЛОЯЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ, А СТАРИТЕ МАЙСТОРИ ОТ РЕГИОНА вече се броят на пръсти. Един от тях е лясковчанинът Нестор Несторов, или бай Нешо, както го знаят хората. Независимо от преклонната си вече възраст, мъжът обикаля пазарите и магазините и предлага стоките си. Той е потомствен ковач, а занаята усвоява от баща си, който пък го научил от дядо си.

Според него ръчно правените брадви и чапи изобщо не могат да се сравняват с китайските ментета, които правят сериозен дъмпинг на старите майстори.

„Вярно, че са по-евтини, но пък са и толкова здрави. Аз мога да сека даже метал с брадвата и няма да я повредя особено, но с китайски топор трудно ще съборя обикновено дърво”, разсъждава бай Нешо.

ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ МУ ИЗДЕЛИЯ СА ТЕСЛИТЕ. „ТОВА Е УНИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ, КОЙТО Е ПОЛЗВАН СТОЛЕТИЯ НАЗАД И НЕ Е ИЗМИСЛЕН ПО-ДОБЪР. У нас е много популярен, но вече не останаха фабрики да го произвеждат и затова такива като мен правят сега теслите”, твърди ковачът.

Около три часа неуморен труд му коства направата на малка брадвичка, която той продава за 5 лв. Допреди години нямало да я даде за по-малко от 10 лв., но сега хората нямат пари и се пазарят, а пазарът се определя на принципа, че едно нещо струва толкова, колкото са склонни да ти дадат за него.

Наскоро спецът ковач е направил над 20 ченгела за окачване на месо. Поръчал му ги виден колбасар от Велико Търново.

От метал майсторът прави почти всичко, даже керпедени, както са известни клещите, с които се реже тел или пирони. Майсторът обаче е сигурен, че до десет-двайсет години неговият занаят вече ще може да се види само в учебниците, но не и на живо, тъй като постепенно ще изчезне.

„Много трудно е вече у нас да се намерят халки за порта, ръчна изработка. Какво е една хубава къщна порта без металните халки, които служат и за звънец. Невъзможно е да се намерят ръчно правени брадвички или чапи, ножици за стригане на овце и даже капани за вълци. Аз правя всичко това. Тези неща не са се променили от векове насам и са си такива. Те са измислени просто, но са много ефективни. Малцина обаче ценят труда ни”, разказва майсторът.

Почти цялата зима той е прекарал край огнището, за да изработва сечива, които сега продава по пазарите. С повечето от материалите, от които прави изделията, се снабдява от военните, които непрекъснато организират търгове за ненужните си материали.

Покрай съкращенията в армията ненужна се оказва множество техника, която е правена от висококачествен метал, който става на сечива.

Така например ножици за асми стават от преработени щикове, а металните листове, с които е защитен танковият купол, са идеални за брадвички и лизгари, обяснява тънкостите майсторът.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *