98 четения

Музеят се бори местността Гарга баир да стане защитена зона

Документи доказват, че мястото е уникално и има историческа стойност

МЕСТНОСТТА ГАРГА БАИР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА БЪДЕ ОБЯВЕНА ЗА ЗАЩИТЕНА ЗОНА, НАСТОЯВА ЕКИПЪТ НА РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ. Всички документи, които доказват, че мястото е уникално и има историческа стойност, вече са готови, след като трима уредници от институцията в продължение на месец са проучвали запазените историческите сведения и са работили на терен. Документите, които те са събрали, ще бъдат внесени в общината, откъдето след това ще бъдат препратени към Националния институт за недвижимо културно наследство, чиято е последната дума. За повече нагледност уредниците от музея са изработили и макет на мястото.

Стефан Стефанов, Илия Вълев и Димитър Харбалиев са били натоварени със задачата да издирят писмени документи, които указват, че в местността, която търновци знаят като Гарга баир, някога е имало затворено полево отбранително съоръжение. „Те тръгнаха да работят с идеята, че това укрепление е от Руско-турската война, но се оказа, че е доста по-старо – от Кримската война. Това прави местността още по-ценна за нашата история и е наш дълг да я предпазим от разрушение и обезличаване“, коментира директорът на музея Иван Църов. Той решил да изиска това проучване заради почти постоянните слухове, че там ще бъде построен жилищен квартал.

Garga Bair (1)„Араб табя“ е най-старото название на укреплението. Такива е имало три в Търново – на Гарга баир, в съвременния квартал „Картала“, което най-вероятно е от същото време, и на Света гора. За съжаление, това на Света гора ние не успяхме да локализираме, защото вече най-вероятно е останало под новите съоръжения на модерния парк“, обяснява етнографът Илия Вълев.

В ДОКУМЕНТИ, ОСТАНАЛИ ОТ МОСКО МОСКОВ, СЕ СПОМЕНАВА ЗА УКРЕПЛЕНИЕТО И ЗА ТОВА, ЧЕ Е СТРОЕНО ОЩЕ ПРЕЗ 1853 Г., когато започва Кримската война. Франк Юмер паша е наредил изграждането на редута, след като започва обсадата на Силистра. „Това укрепление пази четирите важни пътя, които влизат в града. Единият е Лясковец – Горна Оряховица, вторият – Момина крепост – Царевец, Трапезица – Царевец и този към Самоводене, Дервеня. Съоръжението е фортификационно, изградено е от земни насипи и започва с ров, който е дълбок около 1,30 м. Ровът затруднява качването по вала, който е около 4 метра дебел и толкова висок“, разказва Стефан Стефанов. След това уредникът обяснява още, че самото съоръжение на баира е 55 на 55 метра. В него има четири площадки за оръдия. Има изградени наклонени насипи, по които да се придвижват оръдията, както и бордюри за пехотата. „Така е направен този редут, че позволява строят на войниците да е двуредичен. Има и четири вкопани в земята сгради за войниците, казармени помещения, в които спокойно са можели да влизат по 25 – 30 души“, допълва г-н Стефанов.

„Съоръжението не е било използвано веднага, когато е изградено. Но пък е служило за защита на града по друго време и в продължение на поне 20 – 30 г. В документите, които изчетохме, пише, че и турците, когато са отстъпвали пред руските войски, също не са го ползвали. Те са се изтеглили към Света гора и оттам са открили огън“, разказва Димитър Харбалиев.

И до днес в укреплението идеално е запазена позицията на североизточното оръдие и донякъде на северозападното. На югоизток има следи, че някой преди пет-шест месеца е вадил камъни оттам. Най-вероятно става дума за иманяри, които са решили, че под каменните плочи има съкровище. Мястото на югозападното оръдие е най-обрасло с храсти и дървета и най-трудно се вижда, обясняват тримата уредници. Личат обаче основите на четирите сгради, които са в плачевно състояние вече, има следи от зидарията, с която навремето са укрепвали окопите.

„Истината е, че с много малко реставрация и консервация това място може да се превърне в интересна атракция. Там може да стане чудесен декор за снимане на исторически филми, а и за възстановки на битки“, признават Стефан Стефанов и Илия Илиев, които са и членове на клуб „Традиция“. Двамата допълват и това, че музеят има уговорка с Националния военен университет „Васил Левски“ курсанти да се включат в почистването на съоръжението.

АКО МЯСТОТО БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНО И ЗАПАЗЕНО, ЩЕ БЪДЕ НА ПРАКТИКА ЕДИНСТВЕНОТО ПОДОБНО СЪОРЪЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ. Подобни укрепления са известни на Панорамата в Плевен, Долни Дъбник и Гривица, но навсякъде са по-лошо запазени.

Тримата мъже, които са ходили да разгледат терена, казват, че там има обособена пътека, по която хората се разхождат. Има чешма, маси и място, където играят деца. „Хората вече са решили съдбата на това място. Трябва само малко, за да бъде култивирано и популяризирано. Да бъдат поставени табели с информация и там е прекрасно пространство за изнесени уроци по история например“, допълва Стефан Стефанов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

3 коментара за “Музеят се бори местността Гарга баир да стане защитена зона

 • 29.03.2017 в 16:32
  Permalink

  На мястото на редута бях 2015 г. есента.Помъчих се да разчистя малко драките около оръдейната позиция,но не е работа за сам човек.Интересно е, че и някои други бяха почиствали- може би пролетта на 2015г.съдейки по летораслите.Иманярския трап си беше там .Учудих се на каторжния труд дето бяха хвърлили.
  Гледката от Гарга баир е невероятна.Надявам се че по време на ултра-маратона на 09.04.2017г. повече хора ще имат възможност да се насладят на чудните гледки откриващи се от това място.
  Трябва да запазим за бъдещето непокътнато това място.Там място за бетон няма.Достатъчно е мутро- архитектурата , която се вижда на отсрещните баири

  Отговор
 • 29.03.2017 в 19:04
  Permalink

  А дано,ама надали ! Гарга Баир е разпродаден от „мастития“ и лаком кмет Р.Рашев! Няма да се изненадам,ако там в бъдеще има къща,за благодарност.

  Отговор
 • 29.03.2017 в 21:21
  Permalink

  Hahah..tia trimata Glupatzi sa novata Zelenata Mafia vuv Turnovo. Plashiha horata sus sech..sega i kamani sa namerili na tova miasto. BRAVO. Pak ne mojah da razbeta tova miasto e vajno za koia istoria ? na Bulgaria ili na Turtzite koito sa okubavali Bulgaria za 5 veka. Eto i novia afish za Turnovo. Elate da vidite Kreposta na Bulgarskite Trzare Asenevtzi , Hulma Sveta Gora , Ulitzata Gurko i edno staro tursko ukreplenie koeto e simvol ba Bulgarskoto robstvo i osmanska ukopatzia. Tozi proekt DPS-to li go plashta ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!