11 четения

На театър в Полски Тръмбеш

Великотърновският театър Константин Кисимовгостува в читалище Отец Паисий и хората имаха възможността да гледат прекрасното изпълнение на комедийния спектакъл Госпожа Министершата. Сред гостите на представлението беше и един от най-големите драматурзи и почетен гражданин на Полски Тръмбеш световноизвестният Христо Бойчев. Сатиричният спектакъл е една от известните пиеси на Бранислав Нушич, която осмива деформирането на личността, достигнала министерското кресло. Крайно интригуваща комедия, осмиваща стремленията към етажите на властта, които почти винаги са комични. Пиесата е написана през 1929 година, но темите, които засяга, са актуални и в момента. Основният проблем, който разглежда спектакълът, е за създаването на една псевдокласа на елита, която чрез неписани балкански закони може да достигне до върховете на държавата.

На 30 март ще гостува драматичен театър Сава Огнянов – Русе. В една невероятна комедия на ситуациите, неподозирани от зрителите, актьорите ще представят Легло за трима с участието на гост-актьора Николай Урумов. Автор и режисьор на спектакъла е директорът на театъра Орлин Даскалов. Зрителите ще могат да видят едно легло за двама… или за трима е? Можем ли да обичаме наистина или славата, забързаният живот и парите ни ръководят? Дали любовта е такава, каквато си я представяме, или бракът и дребните кавги я разрушават? Имаме ли предразсъдъци, способни ли сме наистина да бъдем хора и да приемаме различните? Искаме ли да си отидем от този свят щастливи и с усмивка? Актьорите ще се опитат да ни помогнат да си отговорим на тези въпроси.

На 20 април драматично-куклен театър Иван Радоев – Плевен, и Северняшки ансамбъл Иван Вълев – Плевен, ще представят Българите идат“ BG Sedianka шоу. Спектакълът ще срещне публиката с изкуството на актьорите от плевенския театър, с умението им да забавляват и с танцьорите от Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“, които ще разкрият красотата на българските фолклорни танци. Сюжетът разкрива как древногръцкият писател Аристофан в една от своите комедии разказва как жените на Древна Елада отиват в Народното събрание, преоблечени като мъже, и гласуват да се спрат войните, да настъпи мир и мъжете за се завърнат по домовете си. В днешно време историята се повтаря. Българските жени отиват в Събранието на Европа, за да поискат от Председателството на ЕС през 2018 година, ако ще се дава съюза да го управляват българите, то да се даде на тях, на българските жени, а не на мъжете. И привеждат примери от българската история, фолклор и литература, които доказват женската им теза, че с каквото и да са се захванали българските мъже през вековната история, винаги са го довеждали до провал, криза или национална катастрофа. Разбира се, всичко това е на шега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *