11 четения

Почва работа по проект за 1 млн. евро за защита от природни бедствия

Кметът Георги Чакъров и областният управител на Калараш Василе Илиуца парафираха договора в Румъния

ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ В РУМЪНСКИЯ ГРАД КАЛАРАШ БЕ ПОДПИСАН договорът по спечелен проект за над 1 млн. евро за защита от природни стихии. Парафирането стана лично от кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров и областния управител на Калараш Василе Илиуца.

ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЩЕ УПРАВЛЯВА ТРАНСГРАНИЧНИЯ ПРОЕКТ С РУМЪНИЯ за превенция на бедствия и аварии. В българската община по спечеления проект влизат 1 112 701 евро, а общата стойност на „Управление на риска и защита от наводнения в трансграничните райони Калараш и Полски Тръмбеш“ е 3,8 млн. евро. По тази програма през м. г. са спечелени едва 10 проекта, сочи статистиката, а цялата документация и изпълнението се води само на английски език.

Главната цел на проекта е да се подобри управлението на риска в трансграничния регион. Налице е изключителна опасност от наводнения и в двата района, изследвани от проекта. Река Янтра и нейният приток река Елийска са причинили редица наводнения в Полски Тръмбеш. Дейностите по изпълнението на проекта са свързани със създаване на система за прогнозиране и предварително предупреждение в Полски Тръмбеш. Като дейности по изпълнението са предвидени ремонтно-възстановителни работи за подобряване проводимостта на речното корито на река Елийска през Полски Тръмбеш. Проектът предвижда изграждане на съоръжения за регулиране на оттока и защита от вредното въздействие на водите. Предвидените дейности са в участък с дължина 1250 м, който е разделен на шест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!