37 четения

Пустеещи лозя за 5 млн. лв. може да са спасителният пояс за община Лясковец

Кметът д-р Гецова: „Ако има инвеститори, нека заповядат на разговори с нас“

ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ Е В ЛОШО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ, А СПАСИТЕЛНИЯТ ПОЯС ЗА НЕЯ МОГАТ ДА СЕ ОКАЖАТ БЛИЗО 1500 ДКА БРАКУВАНИ ЛОЗЯ, които са разположени край село Козаревец. Общинските имоти пустеят, а само на половин километър от тях е летището. Част от земите са и на регулационната граница на няколко селища, а край тях е планувано и трасето на магистрала „Хемус“, както и пътен възел за обслужване на пътя за Русе, което ги прави безценни. Според брокери, заради качествата и локацията лозята могат да стигнат цени от порядъка на 3 – 4 хил. лв. за декар. В целия Великотърновски регион няма друга община, която да притежава подобни комасирани имоти. „Ако има инвеститори, нека заповядат при нас на преговори. Не сме склонни да продаваме на всяка цена и затова сме се въздържали. Ако се вписват в плановете на общината за тези територии – отворени сме за диалог“, коментира кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова.

ЛЯСКОВЕЦ Е НА ЧЕРВЕНО С БЛИЗО 1 МЛН. ЛВ. И ДАЖЕ ИМА ПЛАН ЗА ФИНАНСОВО ОЗДРАВЯВАНЕ. Сумата е доста голяма за населено място с такива мащаби.

Според местната администрация дълговете са натрупани заради задължителното самоучастие в проекти, ощетяване от финансова помощ от държавния бюджет и др. Сред мерките за преодоляване на финансовите проблеми са икономии, включително и от осветление и поддържане на зелени площи, оптимизиране на данъците, освобождаване от ненужни имоти и акумулиране на допълнителен ресурс от местни данъци и такси. Според лясковчани с продажбата на ценните си терени кметството може да се разплати с кредитори и да получи свеж финансов ресурс за ремонт на улици както в общинския център, така и в малките населени места. Освен това с облагородяване на бракуваните лозя може да се развие и лозаро-винарството в региона, с което е национално известен.

С. МАРИНОВ

Един коментар за “Пустеещи лозя за 5 млн. лв. може да са спасителният пояс за община Лясковец

  • 29.03.2017 в 16:15
    Permalink

    облaгородявaнето нa лозятa е много добрa идея

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!