15 четения

Времето от 31 март до 6 април: Хубаво време през почивните дни, но с много ниски минимални температури; дъждове и гръмотевични бури около сряда – четвъртък

През нощта облачността ще се увеличи до значителна и на места се очакват превалявания от дъжд. Възможни се и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Минималните температури ще бъдат между 6 и 9. За района на В. Търново се очаква минимална температура около 7 гр. През по-голямата част от деня ще преобладава време с променлива, на моменти значителна облачност. На места е възможно да превали слаб дъжд. Вечерта облачността ще намалее до незначителна. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 13 и 16, за В. Търново около 14. Атмосферното налягане преди обяд ще се повишава, след обяд бавно ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 25.6 гр. през 2009 г. и през 2016 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 2.9 през 1976 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 02 минути и ще залезе в 19 часа и 43 минути. Фаза на Луната: три денонощия след новолуние.

В събота, неделя и понеделник ще има незначителна облачност до ясно и ще духа слаб вятър от източната четвърт. Във вторник, сряда и четвъртък ще преобладава време със значителна облачност и във вторник в следобедните и вечерни часове на места ще превали дъжд. Очакват се и гръмотевици. В сряда и четвъртък ще превалява дъжд и се очакват гръмотевични бури. На отделни места са възможни и градушки. Във вторник и сряда ще духа слаб вятър от изток-североизток, в четвъртък вятърът ще бъде умерен до силен от запад-северозапад. При гръмотевична буря вятърът ще се усилва до умерен и силен по гръмотевичния облак. В събота се очаква минималните температури да бъдат между минус 1 и 2. Максималните ще бъдат между 17 – 20. В неделя и понеделник минималните ще бъдат между 4 и 7. Максималните ще бъдат между 19 – 22. Във вторник, сряда и четвъртък се очаква захлаждане. Минималните температури ще бъдат между 6 и 9. Максималните ще бъдат между 13 – 16.

Над западните и централни части на Стара планина днес през по-голямата част от деня ще има значителна облачност и на места ще превали слаб дъжд и мокър сняг. Вечерта облачността ще намалее. Ще духа умерен вятър от югоизток. В събота, неделя и понеделник ще преобладава време с незначителна до променлива облачност и умерен вятър от изток-югоизток. Във вторник сряда и четвъртък ще има значителна облачност с превалявания от дъжд и гръмотевици. Във вторник и сряда ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. В четвъртък ще духа силен вятър от северозапад. Максималната температура на 1200 м в петък ще бъде между 3 – 5, в събота, неделя и понеделник ще бъде около 6 – 8. Във вторник, сряда и четвъртък максималната температура на 1200 м ще се понижи до около 4. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!