11 четения

Електронна кожа се захранва със слънчева енергия

Учени установиха как да захранят със слънчева енергия експериментална електронна кожа, а това позволява да се направи още една крачка напред към разработване на чувствителни към допир протези на крайници и роботи, съобщи Ройтерс.
Изследователски екипи в целия свят работят над създаването на еластични версии на изкуствена кожа, която може да чувства, като имитира действието на различни сетивни рецептори в човешката кожа. Снабдяването с енергия на подобна система е сериозно предизвикателство. Учени от университета на Глазгоу обаче открили как да използват графен, за да се генерира електричество посредством слънчева енергия. Графенът е с дебелина 1 атом, притежава голяма твърдост и еластичност и е електропроводим и прозрачен. Това го прави идеален за складиране на слънчева енергия, за да се генерира електричество, отбелязаха учените.
Умни протези на ръце вече могат да възпроизведат редица механични свойства на човешки ръце. Като им се придаде усещане за допир, подобно на получаваното посредством човешката кожа, те могат да бъдат от още по-голяма полза за хората с ампутирани крайници.
Чувствителната към допир електронна кожа може също да бъде използвана при производството на роботи, за да им се помогне да откриват опасности, когато взаимодействат с хора.
В Advanced Functional Materials екипът на Равиндер Дахия е описал как интегрирал генериращи енергия фотоволтаични клетки в електронна кожа.
Следващата цел ще е да се използва същата технология, за да се снабдят с енергия двигатели, нужни за задвижването на протеза на ръка.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!