Любен Личев от В. Търново: „Лекарите трябва да те лекуват и с човечност”

65-годишният Любен Личев от Велико Търново е един от многобройните пациенти на отделението „Физикална и рехабилитационна медицина“ в областната болница. Годишно оттам минават между 650 и 800 души, всеки със своите болежки и проблеми. Той е един от малцината, които го посещават с огромна признателност към специалистите, помогнали му да се възстанови след сериозна операция. Потърси ни, за да разкаже своята история и да благодари на хората от отделението.

Целият живот на Любен Личев минава в строителството. При трудова злополука на 29 ноември миналата година получава тежка фрактура на лявото рамо. След направената му операция Любен се оказва с 9 пирона и една планка в ръката. Но трудностите за търновеца не приключват с края на операцията. Пътят към това да се върне към нормалния си начин на живот и да използва отново лявата си ръка, се оказва дълъг. Макар че са минали месеци оттогава, Любен Личев все още не може да използва пълноценно ръката си и продължава с процедурите по рехабилитация.

„Искам да изкажа огромната си благодарност на всички специалисти в отделението. Идвам тук заради човечността и личното отношение не само към мен, но и към всички пациенти. Защото освен с всичко останало лекарите трябва да лекуват и с човечност”, споделя Любен Личев.

В момента работата за възстановяване на ръката му продължава, като предстои консултация и с невролог, тъй като често при фрактурите се засяга и периферната нервна система и се налага повече работа с пациента, обясни д-р Бистра Първова, началник на отделението „Физикална и рехабилитационна медицина“. То се намира в Старата болница и разполага със 17 легла. В него се осигурява рехабилитация на болните от стационарните отделения за ранна болнична рехабилитация, както и на амбулаторно болни. Лекуват се пациенти за възстановяване след прекарани инсулти и инфаркти, след тежки травми, възпалителни и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат. Отделението разполага със сектор по електро- и светлолечение, кинезитерапия, кабинети за масаж, функционални кабинети, парафинотерапия и водолечение. Най-много са пациентите, които са с травми или с неврологични проблеми.

„По-голямата част от нашите пациенти са със сериозни заболявания. След прекаран инсулт например започват да се учат отново да ходят, както и след фрактури на долни крайници. Приемаме пациенти и от неврохирургия”, разказа още д-р Първова. Допълва, че екипът на отделението освен опит има и много добра квалификация. В него работят 3 лекари със специалност „Физикална терапия и рехабилитация“ и 22 медицински специалисти.

Весела БАЙЧЕВА

Снимка: Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *