22 четения

Мъжете вече могат да тестват качеството на спермата си със смартфони

Учени разработиха проста система, свързана със смартфон, която позволява бързо да се тества качеството на спермата, съобщи Франс прес. Това дава възможност мъжете да се подложат на евтин тест за плодовитост у дома.
Става въпрос за оптично устройство, свързано със смартфон, и за електронен чип, върху който се поставя проба от спермата.
Клиничните тестове за изследване качеството на спермата изискват използване на скъпо лабораторно оборудване, а получаването на резултатите от тях отнема много време, отбелязаха авторите на изобретението, кръстено Фертилекс.
За да се извърши тестът, са достатъчни 6 прости операции, които позволяват да се изследват концетрацията, подвижността и броят на сперматозоидите. Тестът е толкова прест, че 10 доброволци без никаква предварителна подготовка или обучение успели да получат прецизни резултати с над 100 проби сперма. За да се провери ефикасността на „Фертилекс“, участниците в изследването анализирали 350 проби сперма, като нивото на прецизност на получените резултати било 95-процентно.
Учените създали също апликация за смартфон, която позволява ползвателите да бъдат направлявани по време на всеки етап от теста.
„Целта бе да намерим решение, с което да улесним подлагането на тестове за мъжка плодовитост, като ги опростим и ги направим колкото е възможно по-евтини“, поясни Хади Шафи от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън.
Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!