10 четения

Отварят за туристи Трапезица и Шишмановата баня

ХЪЛМЪТ ТРАПЕЗИЦА И ШИШМАНОВАТА БАНЯ ЩЕ ПОСРЕЩАТ ТУРИСТИ ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН. Историческият хълм отваря врати още тази събота. Гостите ще могат да разгледат реставрираните църкви, както и музейната експозиция, която представя археологията на Трапезица.

Хълмът беше реставриран миналата година благодарение на средствата, осигурени от азербайджанската фондация „Гейдар Алиев”. Първата дама на Азербайджан осигури за търновската светиня повече от 2,5 млн. лева. Крепостта ще е отворена за посетители всеки ден от 8:00 до 19:00 часа.

Шишмановата баня също беше реставрирана по проект, за който общината получи от Европейското икономическо пространство 725 000 лева. С тези средства бяха надградени запазените стени, построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

Шишмановата баня е сред най-автентичните паметници на културата от втората половина на XIV век и късния период на Второто българско царство. Повече от 30 години обаче паметникът беше в руини.

Един коментар за “Отварят за туристи Трапезица и Шишмановата баня

  • 30.03.2017 в 19:27
    Permalink

    До Шишмановата баня направиха и най-хубавата градска тоалетна. Дано и нея да я отворят, за да се ползва от хората, които паркират на паркинга до Банята.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!