98 четения

Трите Лайънс клуба във Велико Търново събират средства за два скенера

СКЕНЕР ЗА РАННА ДИАГНОСТИКА ЗА ОНКОЛОГИЧНИЯ ДИСПАНСЕР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ОЧЕН СКЕНЕР ЗА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА са решили да купят членовете на трите Лайънс клуба в старата столица. Лъвовете от мъжкия клуб „Велико Търново“ са насочили усилията си към очния скенер, който струва 20 000 лв. Две трети от необходимата за него сума вече е събрана. Дамският Лайънс клуб „Велико Търново – Царевец“ работи по набирането на средства за скенера за ранна диагностика на онкологични заболявания. Инициативата ще бъде обявена в четвъртък вечерта, когато е благотворителният бал на дамите. Балът е в Изложбените зали в старата столица и главен участник в него ще бъде 13-годишната певица Кристияна Кирилова, ученичка в СУ „Емилиян Станев“. Тя е незрящо дете, над което клубът поема шефство. Дамите са решили да дадат стипендия в размер на 1000 лв. на малката Криси, а парите са за нейното музикално обучение. По време на благотворителния бал ще бъде показано модно ревю на дамско бельо и един от моделите ще бъде разигран на томбола, съобщи президентът на дамския клуб проф. Маргарита Тодорова.

ПО ЧЕТИРИ ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТА РАБОТЯТ ЛАЙЪНС КЛУБОВЕТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ПОВЕЧЕТО ОТ ДЕЙНОСТИТЕ, КОИТО РАЗВИВАТ, СА СЪВМЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ. Подпомагане на незрящите хора, защита на околната среда, грижа за развитието на младежите и децата и предотвратяване и ограничаване на последствията от различни природни бедствия са най-важните направления, които вчера бяха представени на пресконференция от Веселин Георгиев, вицедистрикт управител на Асоциацията на Лайънс клубовете в България. Заедно с него в пресконференцията участваха проф. Маргарита Тодорова, президент на клуб „Велико Търново – Царевец“, Валентин Граматиков, секретар на клуб „Велико Търново“, президентът на смесения клуб „Велико Търново – Арбанаси“ Илия Клинчев и арх. Донка Колева, председател на зона „Янтра“.

12 г. вече продължава шефството, което смесеният клуб „Велико Търново – Арбанаси“ има над Клуба на незрящите във Велико Търново. Дамите пък работят с незрящите хора в Горна Оряховица. Заедно с тях лъвовете празнуват дните на белия бастун и на християнското семейство.

Заедно и трите клуба периодично засаждат фиданки в Арбанаси, тази инициатива те ще осъществят и тази година – на 1 април. Новите дръвчета ще бъдат засадени в парк „Лакото“ в Арбанаси.

Само тази година търновските участници в движението са събрали 12 500 лв. от свои благотворителни инициативи и са ги предоставили за различни събития. Трите клуба от старата столица се включиха в предотвратяването на щетите след трагедията в Хитрино, помагаха и след наводненията в Македония.

„Лайънс“ е най-голямата международна обществена организация. Членовете на трите клуба във Велико Търново са около 60. В България организацията съществува от 1996 г., но в света първият Лайънс клуб е създаден през 1917 г. от американския застраховател Мелвин Джоунс. Идеята му е била да подпомогне офицерите, които са се връщали от Първата световна война. В момента организацията има 1 400 000 членове, обединени в 44 600 клуба в целия свят. Тази година лъвовете честват 100 години от създаването си и по повод на годишнината организацията е вече е подпомогнала 100 милиона нуждаещи се на планетата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!