27 четения

1 млн. евро идват в Полски Тръмбеш по трансграничен проект с румънския Калараш

Председателят на Окръжния съвет в Калараш Василе Илиуца гостува в Полски Тръмбеш и на областния управител инж. Николай Йоцов по повод стартиране на проект за 1 млн. евро за борба с природните стихии. Водеща община в трансграничния проект е община Полски Тръмбеш, а преди броени дни кметът Георги Чакъров и г-н Илиуца парафираха договора в румънския град. Във вторник Василе Илиуца върна визитата.

След работната среща по проекта в Полски Тръмбеш кметът Чакъров заведе румънския си партньор при търновския областен управител. По време на срещата бе постигнато съгласие да бъде инициирана среща между представители на Калараш и областта, за да се конкретизират насоките, в които може да се работи заедно. Една от формите на сътрудничество може да е и в сферата на туризма с оглед на близките разстояния между двете области.

ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЩЕ УПРАВЛЯВА ТРАНСГРАНИЧНИЯ ПРОЕКТ С РУМЪНИЯ за превенция на бедствия и аварии. В българската община по спечеления проект влизат 1 112 701 евро, а общата стойност на „Управление на риска и защита от наводнения в трансграничните райони Калараш и Полски Тръмбеш“ е 3,8 млн. евро. Дейностите по изпълнението на проекта са свързани със създаване на система за прогнозиране и предварително предупреждение в Полски Тръмбеш. Предвидени са ремонтно-възстановителни работи за подобряване проводимостта на речното корито на река Елийска през града и изграждане на съоръжения за регулиране на оттока и защита от вредното въздействие на водите. Очаква се изпълнението да започне в късна есен, когато приключат обществените поръчки за изпълнители.

Нели СУКОВА

Сн. Милен ИВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!