Две трети от раковите заболявания са причинени от случайни генетични грешки

Около две трети от раковите заболявания са причинени от случайни грешки в ДНК, които се наблюдават, когато нормални клетки се самокопират, установи американско изследване, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Това откритие на екипа на д-р Бърт Фогелщайн от университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор обяснява защо много често здрави хора, които правят всичко по силите си, за да избягнат рака, все пак стават жертви на заболяването.
„Тези тумори се образуват, независимо от това колко добра е средата на организма, в която ще се появят“, изтъква Фогелщайн.
Неговият екип изследвал генетични данни и ракови проучвания от 69 страни от цял свят. От тях проличало, че случайните ДНК грешки при копиране на клетките са много по-същественeн фактор за възникването на туморите, отколкото нездравословния начин на живот и лошата околна среда, както се считаше досега.
Досега научната общност силно подценяваше възникването на случаи на рак при самокопирането на ДНК в две нови клетки. Екипът на д-р Фогелщайн използвал математически модели, за да установи делът им при появата на 32 разновидности на рака.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *