274 четения

Изчезващи професии. Само две жени поправят чанти, шият ортопедични колани и извършват още куп услуги в региона

Денка и Параскева са пенсионерки, но още се трудят в ателие на ТПК „Трапезица“ в старата столица

АКО НЯКОЙ НЕ ЗНАЕ, В АТЕЛИЕ НА КООПЕРАЦИЯ „ТРАПЕЗИЦА“ В ЦЕНТЪРА НА В. ТЪРНОВО, до паркинга срещу съда, две сръчни и усмихнати дами поправят всякакви чанти, ремонтират дрехи, шият ортопедични колани по поръчка, тапицират и извършват още куп услуги. Ателието е единствено в област Велико Търново, затова клиентите са от Горна Оряховица, Лясковец и градове от Северна България. Тази професия обаче също е на изчезване като доста други, които китайската индустрия на кило изяжда и унищожава.

ДЕНКА МИНЧЕВА СЕ ВОДИ ШЕФ И РАБОТИ ЗАЕДНО С ПАРАСКЕВА ИВАНОВА. И двете са пенсионерки и почти връстници. Те са стари кадри на кооперацията и животът им е минал в нея. Денка работи от 47 г. в задругата и е била бригадирка на цеха за чанти. От няколко години е в ателието, което пък е пълно от сутрин до вечер и хората чакат на опашка за ремонт. Параскева цял живот е била шивачка, но споделя, че със 160 лева пенсия няма как да се живее.

„При нас постоянно носят и чисто нови чанти, и сакове, току-що купени от магазина, които са разпрани. Ей сега идва една лекарка с две много хубави нови чанти, които хич не са евтини, но са вече за ремонт“, споделят служителките.

Наплив при тях има и с детските ранички, които също са с лошо качество още от магазините – на 15 септември кърпим стари, а след това почваме новите, се шегува Параскева. Друг куриоз е фактът, че доста продавачи на китайски чанти, раници и сакове първо ги носят тук за ремонт и после ги пускат за продажба. Естествено, за всичко си плащат. Цената на услугата за поставяне на нов цип е 6 лева, а заработката на жените е 4 от 10 лв. Те не се оплакват, но много често им носят мръсни и напълно скъсани чанти и сакове, които не си струва да се ремонтират, но си вадят очите да ги разпарят и освежават.

Най-голямо обаче било търсенето на ортопедични колани, които се шият по мярка и след заявка от лекар. В това отношение търновското миниателие е единствено в Северна България.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *