Мравките подобряват състоянието на почвата

Мравките често се смятат за вредители, но китайски учени откриха, че те подобряват значително състоянието на почвата, предаде агенция ЮПИ.
Изследователи от Северозападния университет в Централен Китай анализираха какво е въздействието на мравките върху почвени проби и откриха, че присъствието на насекомите е много благоприятно за почвата.
Лабиринтът от тунели, който копаят ровещите мравки под земята, увеличава въздушния и водния поток. Събираната от тях храна също повишава нивата на органичната материя. Освен това мравките създават уникален покривен слой, докато копаят дупките си. Слоят от изкопана почва се нарича мулч. Той играе ролята на защитна покривка, като минимализира изпаренията и помага на почвата да задържи водата.
„Досега се е отдавало минимално внимание на влиянието, което дейността на мравките оказва върху почвената влажност. Те съставят половината от биомасата насекоми по света“, каза почвеният експерт Тунчуан Ли.
Той добави, че мравките и други безгръбначни могат по естествен начин да подобрят състоянието на добиваните култури, като защитават растенията и почвата от засушаване.
Изследването беше публикувано в сп. „Сойл сайънс съсайъти ъв Америка“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *