66 четения

Проф. Венка Кутева отказва депутатска кариера, на нейно място влиза областният председател на БСП Валентин Ламбев

Избирателите на ДПС в областта ще се представляват от втория в листата – ген. Симеон Симеонов

ПРОФ. ВЕНКА КУТЕВА СЕ ОТКАЗА ОТ ДЕПУТАТСКИЯ СИ МАНДАТ, СЪОБЩИ ОФИЦИАЛНО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ. Със свое решение от 29.03.2017 г. изборните надзорници са се произнесли положително по молбата й за заличаване от кандидатската листа на „БСП за България“ в Четвърти многомандатен избирателен район. Това означава, че деканът на Педагогическия факултет към ВТУ проф. Кутева избира академичната пред политическата кариера и на нейно място влиза вторият в листата – областният председател на БСП Валентин Ламбев.

Впрочем слухът за това решение разтресе партията веднага след като станаха ясни преференциите, които всички кандидати получиха на тези избори. Както „Борба“ писа, проф. Кутева, чийто десети номер в листата съвпадна с номера на партията в интегралната бюлетина, получи рекорден личен вот, като премина квотата от 7% и на практика бе избрана за един от тримата депутати от БСП в областта. До последно активистите на партията бяха под напрежение какво точно ще се случи, тъй като според част от тях било морално проф. Кутева да се откаже, а други настояваха тя все пак да реализира мандата си. Нещо повече, според отлично информирани източници от БСП, лично бившият висш партиен функционер Бойко Великов е настоявал Кутева да положи клетва като народен избраник.

След като решението вече е официално, на мястото й в 44-ия парламент влиза Валентин Ламбев. Той получи по-малко преференции от третата в листата – предишната народна представителка Мариана Бояджиева. Тъй като обаче и двамата не минават квотата от 7%, по-предният номер в листата заема мястото на отказалия се. Това е Ламбев, който е под номер втори, а Мариана Бояджиева, чийто номер е трети, остава извън Народното събрание след прекарани два непълни мандата в нея.

ПРИ ДПС СЪЩО ИМА ПРОМЕНИ. ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ТАЗИ ПАРТИЯ ОТ ОБЛАСТТА ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ В ПАРЛАМЕНТА ОТ ГЕН. СИМЕОН СИМЕОНОВ. Той е втори в листата, а водачът и доскорошен депутат от нашия избирателен район е предпочел да влезе в Народното събрание от Бургас, където също бе водач на листа. Любопитно е, че и при ДПС сработи механизмът на еднаквия номер, защото най-много преференции всъщност има деветият в листата Ивелин Розинов, който по силата на Изборния кодекс трябваше да бъде техният депутат. Очевидно верен на партийната дисциплина обаче, и Розинов е депозирал заявление за отказ в ЦИК, което е прието. Така изборната рулетка в ДПС изпраща на депутатската банка вторият в листата – ген. Симеонов. Той всъщност е първият български натовски генерал, роден е в Пловдив, а в периода 2009 – 2014 г. беше началник на отбраната на България.

Окончателно имената на новите осем депутати от областта са Цветан Цветанов, Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова от ГЕРБ, Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков от БСП, доц. Милен Михов от „Обединени патриоти“ и ген. Симеон Симеонов от ДПС.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “Проф. Венка Кутева отказва депутатска кариера, на нейно място влиза областният председател на БСП Валентин Ламбев

 • 31.03.2017 в 6:10
  Permalink

  Така и досега „медиите“ не си дадоха труда да научат, че името на Венка Кутева, повече от 10 години се изписва по лична карта и на всички документи като Венка Кутева – Цветкова. Не че нещо 🙂 но това е индикатор за професионализма на някои журналисти и за качеството на техните писания.

  Отговор
  • 31.03.2017 в 16:11
   Permalink

   Тази публикация да не е лична карта? Или пък документ?
   Венка Кутева е позната като Венка Кутева, не Цветкова.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!