11 четения

Ученици от Гимназията по туризъм поживяха за час в измислената страна Латасика

УЧЕНИЦИ ОТ 9 И 12 КЛАС НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ Д-Р ВАСИЛ БЕРОН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО участваха в урок, наречен „Инвестициите в туризма – премереният риск“. Момчетата и момичетата, които се включиха в нестандартния час, учат в специалностите „Кетъринг“, „Организация на хотелиерството“ и „Търговски представител“. Те са дискутирали проблемите, свързани с инвестициите в туризма в измислената държава Латасика, чрез ролева игра. Целта на урока е да стимулира екипната работа и учениците да се научат на практически умения за защита на дадена кауза.

Тийнейджърите са били разпределени в групи и всеки екип е защитавал интересите на различна организация или пък на цялата държава. Част от децата са били фермери, които отглеждат кафе, служители в голяма туристическа европейска компания, жители на гетото, номади животновъди, стари хора, млади хора, имало е бизнесобщност на град Амбрия, рибари, земеделци, представители на европейска неправителствена организация, бореща се за устойчиво развитие и опазване на околната среда, и разбира се, правителство. Именно правителството е взело решение да обсъди проблемите на всички групи, разговаряйки само с трима техни говорители. Това наложи всяка от тях да търси съмишленици сред останалите, да прояви креативност в намирането на подкрепа за своята кауза. След заседание правителството съобщи своето аргументирано решение, обясняват Мариана Маринова, учител по история и цивилизация, и инж. Славка Проданова, учител по икономически предмети, които са подготвили урока.

Работата в екип изисква изслушването на идеи, виждания, концепции; уважаване и зачитане на чуждото мнение, аргументиране на собствената позиция, компромиси и разбирателство в името на общата цел, поемане на отговорност за собствените решения – това са били изводите, които самите ученици са направили в края на учебния час.
Най-активните в деловата игра са били абитуриентките Деница Георгиева, Ния Русева и Соня Маринова, деветокласникът Диан Йорданов и зрелостникът Светлослав Славов, който е влязъл в кожата на министър на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!