206 четения

Във възрожденска Елена отново се срещнаха традицията и модерността

Весел, пъстър, с много слънце и настроение – такъв бе необичайният празник в Елена, който обедини фестивала на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ и Европейските дни на художествените занаяти. През двата почивни дни еленчани и гости се докоснаха както до съвременното изкуство, така и до занаяти, оцелели през вековете.

Първото издание на фестивала стана възможно след спечелен проект по програмата „Културно наследство и съвременни изкуства”, в който Община Елена си партнира с норвежката Международна организация за демокрация и човешки права. За втора поредна година градът стана част и от Европейските дни на художествените занаяти. В България те се организират от РСО „Централна Стара планина“, като този път всички участници са обединени от темата „Да изковем връзки“.

Български фолклор, хип-хоп, салса, рок, десетки занаятчийски кътове, демонстрации на дърворезбари, грънчари, кошничари, флористи, майстори на българска дантела и плетиво, стъклописи, работилници за захарни петлета и хлебни изделия, за пролетни цветя имаше на сцената, на централния площад, по главната улица чак до Бакаловата къща.

Elena (2)Момичетата от формация за автентични народни хора „СамоДиви“ сложиха чудесното начало на изявите с роден флашмоб от любими български ритми. През целия съботен ден със своите талантливи изпълнения, красота и младост радваха публиката участници в местни и гостуващи танцови и певчески формации – „Виктори“, „Балканджийче“, „Соноре“, „Весели звънчета“, „Дивна“, „Кадифе“, „Магия“, „Бебровски славейчета“, „Фолклорна магия“, „Празнична въртележка“, „Ун Бесо“, танцов дует „Нуева“, Елена Кирякова и Кристин Сутрова от „Виргиния балет“, дует Розалия и Виктория, уъркшоп по хип-хоп с Али…

Силно присъствие и тази година имаха местните занаятчии – грънчарят Валентин Димитров и дърворезбарят Милчо Бонев. И двамата учат деца и възрастни, за да не се забравят традициите. Към местната школа вече се причисляват рускините Александра Гедз и Ирина Пожарицка, омъжени за двама еленчани. Саша е майсторка на бижута от мъниста, занимава се с флористика, а отскоро изработва и кукли от плат. Ирина пък харесва технологията на средновековната търновска керамика и експериментира със свои творчески решения. Най-малките творци от началното училище в града и Центъра за подкрепа на личностното развитие демонстрираха боядисване на вече готови грънчарски изделия. Еленчанинът Мартин Петров, който е студент в Русе, не спира да изненадва със своите рисунки от спрей на картон. От пет години Иван Михов заедно със зет си Йордан Атанасов се занимават с ножарство. Най-търсени са ловджийските ножове и тези, подходящи за къмпингуване, а най-харесвани за сувенири, за които имат и поръчки, са каракулашките, още хайдушки ножове, обяснява Михов. С интересна фотоизложба „ПриРода“ в празника участва и фотографът Мария Евтимова.

Участниците в празника се насладиха и на класически витражни картини, подредени в Бакаловата къща. Там имаше и работилница за стъкло „Орнаменти в българския витраж“, където докторанти от ФИИ на ВТУ учиха деца на стъклопис. Други се трудиха в работилниците за българска народна носия и по изобразително изкуство, а някои се забавляваха в хамаците, поставени из целия парк от „Айляк хамак“.

Над 50 саксии засадиха деца в работилницата „Пролетно цвете за всеки“ и още пет липички в градинката под пазара. Старият кошничар бай Васил Неделчев от Майско пък направи огромна кошница, която също ще бъде засадена с цветя. Повече от 200 захарни петлета бяха направени от малчугани и, разбира се, изядени в работилницата за сладките изкушения. Това стана под вещото ръководство на Кристина Василева, наследила занаята от своята баба Катя. Тестото, варено до определена температура, се охлажда на специална каменна плоча, нарязва се и бързо-бързо се моделира. Пъргави и чевръсти бяха и децата от Хлебната къща в Златарица. Пресяваха и месиха, а Иван и Никола накрая се отказаха да броят вкусните пърленици, които изпекоха за гостите на празника. Той завърши с концерт на група „Нак букту“.

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!