47 четения

Пожарната стартира кампания за опазване на горите от пожари

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съвместно с Държавно горско стопанство „Болярка“ организира кампания за засаждане на дръвчета по случай Седмицата на гората, която се провежда от 31 март до 7 април. Събитието тази година ще протече под наслов „Гората е живот“. Партньор в реализирането на кампанията е дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ в с. Балван.

Началото на инициативата беше дадено в 11,30 ч. на 31 март в центъра за превенция и спорт в Балван. В инициативата се включиха младежите от сформираните през 2016 г. клубове „Млад огнеборец“, които имаха възможността да изживеят радостта от засаждането на дърво и с това лично да допринесат за подобряване на околната среда. Целта на организаторите е порастващите да осъзнаят, че е необходимо да полагат грижи за природата и да не допускат действия, които могат да доведат до нейното унищожаване. Да бъде привлечено тяхното внимание и научат какво причиняват пожарите в горите, какви щети нанасят за стопанството и околната среда и какви действия е необходимо да предприемат, в случай че станат свидетели на горски пожар.

С настоящото събитие РД ПБЗН стартира тазгодишната кампания за превенция на пожарите през пролетно-летния пожароопасен сезон „Спри горските пожари – научи как“ и „Опазване на реколтата от пожари“. За реализирането на мероприятията ще бъде търсено съдействието на кметовете на населени места, местните органи на изпълнителна власт, организации и гражданското общество. С прояви от различен характер ще бъдат положени усилия за постигане на съпричастност и положително отношение на гражданите към мерките за пожарна безопасност. Преди започване на жътвената кампания ще бъдат проведени срещи със собственици и арендатори на земеделски земи за разясняване на мерките за пожарна безопасност при прибиране на селскостопанската продукция и опазване на горите от пожари.

Един коментар за “Пожарната стартира кампания за опазване на горите от пожари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!