По нови правила приемат седмокласниците, областта прави четири паралелки за дуално обучение

В ТОЧКИ, А НЕ С ОЦЕНКИ ЩЕ СЕ ИЗЧИСЛЯВА БАЛЪТ НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ, които тази година ще държат само три изпита за националното външно оценяване. Това са част от промените, които водят и до различна организация при кандидатстването на тийнейджърите в ново училище.

79 са утвърдените паралелки с прием след 7-ми клас. 39 от тях са професионални, останалите 40 са профилирани. Завършващите седмокласници са 1854 и випускът е с 57 деца по-голям от миналогодишния.

„Тази година влезе в сила новият закон за образованието и според него основно образование вече се завършва в 7-ми клас. Което означава, че ще приемем в нови училища и специалности два випуска. Всички, завършващи 7-ми и 8-ми клас, ще получат свидетелство за завършено основно образование и ще кандидатстват. Всички ще бъдат приети в ново училище или в нова специалност, въпросът е дали това ще стане според желанията на учениците, или в зависимост от успеха, който постигнат на националното външно оценяване“, обяснява началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

На 17 май е първият изпит от националното външно оценяване за седмокласниците. Той е по български език и литература. Вторият тест по математика е на 22 май. Всеки от тестовете носи максимален брой точки 100, а максималният резултат, с който един ученик може да участва в класирането за ново училище и специалност, е 500. Този бал се образува от точките от националното външно оценяване, които се удвояват, и балообразуващите предмети. Кои предмети от дипломата участват в съставянето на общия бал, зависи от всяко училище, което е обявило прием. „В крайна сметка балът се образува така: удвоява се резултатът от тестовете по български език и математика от националното външно оценяване. Дотук при отличен резултат точките са 400. Ако в балообразуването участват два предмета от дипломата и по тях ученикът има две пълни шестици, те му носят още по 50 точки, значи общо 100. Така се набира пълният бал от 500 точки”, обяснява инж. Личева. След това допълва, че в класирането могат да участват дори и учениците, които по някаква причина не са се явили на национално външно оценяване или пък имат слаби оценки, но при тях балът ще е изключително минимален и те ще влязат там, където има места.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТАЗИ ГОДИНА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ МОГАТ ДА СЕ ЯВЯВАТ И НА ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО ЧУЖД ЕЗИК. За да участват в този трети изпит, децата трябва предварително да заявят желанието си, за да бъде създадена организация по училищата. Резултатите от националното външно оценяване по чужд език се приравняват по Европейската езикова рамка, допълва инж. Личева. Този изпит е на 29 май. Срокът за подаване на заявления и за трите теста е 5 – 10 май.

36 ПАРАЛЕЛКИ СА ЗАЯВЕНИ С ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН ОСМИ КЛАС. Учениците от випуска са 903, с 39 деца повече от миналата година. Завършващите момчета и момичета са достатъчни за около 36 – 38 нови паралелки, което означава, че и тук приемът ще бъде изпълнен, категорична е Розалия Личева, която припомня, че организацията на приема при осмокласниците остава без промяна. Учениците подават заявления в училището, в което искат да кандидатстват. Класирането е в три етапа.

Осмокласниците се борят за 21 професионални паралелки, четири профилирани, пет непрофесионални, пет профилирани в средно училище. Има една паралелка, която е професионална, но е в профилирана гимназия. Става дума за Хуманитарна гимназия, където има отново обявен прием за обучение на специалисти в спа комплекси. Паралелките за задочно вечерно обучение са четири, три са тези, които са предназначени за деца със специални образователни потребности.

За първи път тази година в областта има заявени и четири паралелки за дуално обучение. Приетите ученици в тях ще имат теоретически часове и практически занимания по специалността, която са си избрали. Дуалното обучение е пряко свързано с практиката, затова и училищата могат да разкрият професия само ако имат сигурната подкрепа на бизнеса.

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов обявява прием за дуално обучение по професията монтьор на селскостопанска техника. Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“ събира ученици за професията техник на електронна техника, а Професионална гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица ще работи активно със „Захарни заводи“, за да обучава бъдещи техници и технолози в хранително-вкусовата промишленост. Професията машинен инженер е заявила Частната профилирана гимназия „Аркус“ във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *