Празник като протест срещу лошите пътища организираха в Паскалевец | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Празник като протест срещу лошите пътища организираха в Паскалевец

Публикувана на: 03.04.2017г. 435 прегледа

В Деня на шегата за пръв път у нас изказаха недоволство с … тържество

 

ТЪРЖЕСТВО ВМЕСТО ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ЛОШИ ПЪТИЩА ОРГАНИЗИРАХА В СЪБОТА В ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО ПАСКАЛЕВЕЦ. Подобно нещо се прави за пръв път у нас. Стотици жители на региона, включително от общините Велико Търново, Павликени, Левски, Сухиндол, Полски Тръмбеш и Свищов, дойдоха за проявата навръх Деня на хумора и шегата. Организаторите не избират случайно датата 1 април, тъй като денят е известен още и като Ден на доброто. Идеята е вместо традиционните протести да се направи празник, който по ироничен и хумористичен начин да представи състоянието на пътищата в България. Празникът в село Паскалевец започна с много веселие, народна музика и танци. Молебен за здраве отслужи архиерейският наместник отец Георги Сотиров.

КРИТИКИТЕ СА НАСОЧЕНИ КЪМ ОТСЕЧКАТА, КОЯТО СВЪРЗВА ПАСКАЛЕВЕЦ С РЕСЕН И САМОВОДЕНЕ, КАКТО И В ПОДХОДИТЕ КЪМ нашия регион от Плевенска област. Присъстващите похвалиха Павликенска община, в чиито предели шосетата са направени, но разкритикуваха Великотърновската заради калпави селски пътища, включително и този от Ресен към Паскалевец, който е в окаяно състояние от близо 25 години и същевременно е без алтернатива. Отсечката е част от четвъртокласната пътна мрежа, която се обслужва от Община Велико Търново, тъй като село Ресен е в нейния състав. Дължината й е близо 6 км, които обаче се изминават все едно са 60 километра, се шегуват местните жители, спазвайки традицията да се посмеят на 1 април. Паскалевчанинът Димитър Кирилов пътува по този път повече от 40 години и казва, че вместо да намаляват дупките, те се увеличават с всяка изминала година. „Празникът е за доброто по пътищата“, пояснява един от организаторите Диян Ангелов. „За да бъде добро, за да бъдат по-добри пътищата, по които се движим, за да бъдем ние самите по-добри, защото, за да се получат добри резултати, трябва да има добри намерения!“ „Този празник се организира, защото между Паскалевец и Ресен има един път, който е в много окаяно състояние. По него се движи училищен автобус, вървят паскалевчани и това е най-краткият път, който ги свързва“, обяснява и Ганчо Александров, експерт от отдел „Култура“ в Община Павликени. „От 30 години третокласната пътна мрежа в община Левски не е ремонтирана. Не е възможно вече да се кърпят. Това че в последните години сериозно се говори колко много пари отиват за строеж на магистрали, това нас не ни ползва“, каза кметът Любка Александрова. „Пътищата са в окаяно състояние. Пътищата са път към отвъдното“, протестират дошлите на празника „За доброто по пътищата“.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!