86 четения

Третокласници откриваха и учиха наизуст стихове за Велико Търново

ВЕЧЕР НА ПОЕЗИЯТА, ПОСВЕТЕНА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СЪБРА ДВА ТРЕТИ КЛАСА В СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ”. Родители и много съученици на малчуганите са станали свидетели на първата по рода си поетична композиция, в която са участвали всичките 46 деца от III „в” и III „г” клас и техните класни Павлина Ангелова и Стефка Василева.

Около 30 стихотворения са издирили учениците и педагозите и всички стихове са били посветени или на историята на Велико Търново, на природата и забележителностите, или пък са били възхвала на старата столица. В рецитала в крайна сметка влезли 20 стихотворения, които децата научили наизуст. Учениците търсили и песни, с които да допълнят рецитала си, но успели да попаднат само на две, в които се възпява старата българска столица.

Матей Шопкин се оказал поетът, който има най-многобройни стихове, посветени на Велико Търново. За старата столица са писали още Марин Тачков, Грета Костова-Бабулкова, Христо Гоневски… „Целта ни беше децата да опознаят града и историята му. Да научат много нови думи, защото в тези стихове те откриха такива, чието значение не знаят и, разбира се, да свикнат да учат наизуст”, обясняват двете учителки Стефка Василева и Павлина Ангелова.

Поетичната вечер започнала с представяне на една от най-популярните легенди за Велико Търново, в която се разказва как Крум се е бил с великани, за да защити града. След това третокласниците направили презентация на историята на града, в който живеят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!