66 четения

Учени разкриха какво прави езика на жабите толкова лепкав

Езикът на жабите е толкова лепкав заради мекотата му и слюнката на животните, съобщи „Сайънс алърт“. Той има свойства, по-ефикасни от всяко търговско лепило, създадено от човека, за да улавя плячката.
Откритието направи екип от Технологичния институт на Джорджия. За целта учените използваха високоскоростни камери и заснеха редица жаби, които придърпват насекоми в устата си. След това измериха мекотата на езиците им. Те установиха, че езиците при жабите са особено меки – 10 пъти повече от човешките и толкова, колкото е мека мозъчната тъкан при плъховете.
Освен това слюнката на жабите е ненютонов флуид – състоянието й е подобно на меда, но е и еластична. Това означава, че слюнката се деформира, когато върху нея бъде приложена сила, а след това се връща към предишната си форма.
Когато жабешкият език улови плячка, той прилага сила, която разпръсква слюнката, изсипвайки я във всяка неравност на насекомото. Когато натискът намалее, слюнката отново става гъста, лигава и еластична. Това помага езикът да се вкопчи в улова, за да го привлече към устата.
Веднъж след като насекомото е „в безопасност“ в устата на жабата, слюнката възвръща течното си състояние. В резултат плячката е свободна и земноводното може да я преглътне.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!