88 четения

Започна приемът на заявления за лечение в 49 санаториума и балнеолечебници

Кой може да се възползва от програмата за рехабилитация на НОИ

 

Между 49 санаториума и балнеолечебници в цялата страна ще могат да избират желаещите да се възползват от програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ, която стартира от вчера. Включени са санаториуми в София, Варна, Бургас, Сапарева баня, Хисаря, Велинград, Вършец, Сандански, Поморие, Банкя. Филиалът на „Специализирани болници за рехабилитация – национален комплекс” ЕАД в свищовското село Овча могила също е в списъка на одобрените изпълнители, както и Специализираната болница за рехабилитация по физикална и рехабилитационна медицина „Димина” в село Вонеща вода. Най-голям интерес от великотърновци през последните години има към Павел баня, Бургаските минерални бани и балнеохотела в Стрелча, които са подходящи за хорaта със заболявания на периферната нервна система и опорно-двигателния апарат.

Тази година средствата, предвидени за реализацията на програмата, са в размер на над 20 млн. лв., от които ще могат да се възползват около 47 500 лица. Право на парична помощ за профилактика имат всички осигурени лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Право да ползват програмата имат и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, като условието е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл.

Необходимите документи за записване в НОИ са медицинско направление от лекуващия лекар в два екземпляра, в което се вписва заболяването, за което е необходимо провеждане на профилактика и рехабилитация, както и какви са придружаващите заболявания, ако има такива. Направлението се издава в срок не по-рано от 30 календарни дни преди заминаването. Предоставят се също така изследвания за болестта и документ от фирмата или предприятието, в което работи лицето, с който се доказва, че то е осигурено. Ако документите са изрядни, картата за почивка се издава веднага. Лицата с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто инвалидност представят и експертно решение на ТЕЛК.

Програмата за профилактика и рехабилитация е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частичната помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя се поемат от средствата на държавното обществено осигуряване. Доплащането за храна на ден от лицата е между 12 и 18 лв. в зависимост от избрания санаториум. Всяко лице има право на четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно, уточняват от осигурителния институт.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!