11 четения

Интересите на местния бизнес, нови работни места, инвестиции и развитие на областта са приоритетите на тримата депутати от БСП

ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ Е ЕДНА ОТ СЕДЕМТЕ, В КОИТО БСП Е ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, и то със солидна разлика от над 4000 гласа пред ГЕРБ, отчете на първата си пресконференция след изборите областното ръководство на социалистите. Новоизбраният народен представител и областен председател Валентин Ламбев благодари на гражданите и партийните структури и посочи, че резултатът е по-добър от този през 2013 г., когато БСП отново имаше трима депутати от областта.

Спрямо 2014 г. пък ръстът на гласувалите за БСП в региона е над 110%, отчете още Ламбев. По думите му тази подкрепа е много солидна и натоварва с отговорности новите избраници в лицето на Ламбев, Весела Лечева и Явор Божанков.

„Ще работим за развитието на региона, а и в самата кампания поехме доста ангажименти. В рамките на това Народно събрание основният ни приоритет ще е свързан с подкрепата и развитието на областта“, посочи още Ламбев. Той уточни, че в рамките на следващите два месеца предстои избор на нов общински и областен председател на негово място, както е по устав.

„За разлика от нашия основен опонент, където един човек може да съвместява всички постове, в БСП има ясно разделение“, коментира новоизбраният депутат. Според него ГЕРБ трябва да се опита да състави правителство, а ако те не успеят и мандатът отиде при БСП, то партията ще подходи отговорно в трудната ситуация, но не на всяка цена. Според Ламбев резултатът в областта е красноречив, тъй като водачът на листата на ГЕРБ е бил моторът на кампанията им, затова и победата е още по-ценна за социалистите. Независимо от огромния административен натиск, който е бил упражнен върху гласоподавателите, те са подкрепили алтернативната програма на БСП, каза още Валентин Ламбев. Той припомни една закачка от предизборната кампания по адрес на партията, която уж не успяла да попълни листа от 16 позиции.

„Дори и с 13 души кандидати в листата успяхме да победим пълната листа на ГЕРБ“, заключи още Ламбев. Той заяви, че парламентарната група на БСП ще подкрепя позитивните неща по отношение политиката по доходите, ако има предложение за тяхното увеличение, както и председателството на България на Еврокомисията.

ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА БЕ КАТЕГОРИЧНА, ЧЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БСП ЩЕ ОТПРАВЯТ ПОКАНА КЪМ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО да посетят Велико Търново. Така те ще се запознаят с историята и културата на болярския град като компенсация за това, че не успяхме да станем европейска столица на културата. Според нея социалистите са загубили изборите по няколко причини. Едната е, че ГЕРБ са профанизирали апелите им за това България да има своето достойно място в ЕС.

„Ние не сме против ЕС, напротив, искаме обаче да защитим националните ни политики в Европа“, посочи Лечева. Другата причина е краткото време от конгреса на партията, който е задал промяна в БСП с нови демократични правила, до предсрочните избори. По думите й този вот е предизвикан от ГЕРБ с цел политическо оцеляване, но така страната е била хвърлена в поредната криза, нищо че управляващите са заявявали, че търсят стабилност. Трета причина за загубата е, че БСП не е дооценила факта, че основен работодател в страната ни е администрацията, както и онези фирми, които разчитат изцяло на държавни и общински обществени поръчки. Това, според БСП, е огромен проблем на икономическия модел, който трябва да бъде променен. Лечева заяви, че тримата народни представители от областта ще работят за решаване на инфраструктурните проблеми, за това във Велико Търново да има логистичен и високотехнологичен бизнеспарк. Тя бе категорична, че на работодателите в областта, които не спазват трудовото законодателство по отношение на минималната работна заплата, трябва да се потърси отговорност. Сигнали по този казус са постъпвали по време на кампанията най-вече от работещите в шивашкия бранш.

„МОЖЕ ТУК БЕЗРАБОТИЦАТА ДА Е НИСКА, НО ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е НАЧЕЛО НА НАЙ-НИСКИТЕ ДОХОДИ“, коментира още Весела Лечева. Третият народен представител от БСП Явор Божанков коментира, че депутатите от областта ще работят за изравняване стандартите между Севера и Юга. По думите му, в момента разликата е 6 към 1 в полза на Южна България. Младият депутат подчерта, че в парламента той и колегите му ще отстояват интересите на предприемачите, от които по време на кампанията са получили ценни съвети. Тепърва обаче ще има по-задълбочени срещи, за да се дефинират ясно проблемите пред местния бизнес, за да може да ги защитаваме и на национално ниво.

„Смятам, че екипът ни е много силен и ще успеем да защитим интересите на нашия регион, защото областта ни изостава и по инвестиции“, коментира още Явор Божанков.

Елена ЧАМУРКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!