14 четения

На творческа вечер представиха три нови книги за Димчо Дебелянов

ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА 130-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ, СЪБРА В Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново ученици, студенти, творци и почитатели на твореца. Акад. Иван Радев и поетът Иван Есенски, носител на наградата на името на Дебелянов, участваха във вечерта, в която бяха представени и три нови книги за поета. Специално за честването пристигна екип от къщата музей на поета в Копривщица. Творческата вечер започна с рецитал по стихове на Димчо Дебелянов, наречен „Аз умирам и светло се раждам“, изпълнен от търновката Горица Радева, студентка в Театралния колеж „Любен Гройс“ в София.

„Във Велико Търново на крепостта Трапезица е направена една от първите снимки на Димчо Дебелянов. „Той често е пътувал из България с приятели, но прави две официални екскурзии, които са и документирани. Едната е в Търново през 1906 г., а другата, пет години по-късно в Атина“, разказва акад. Иван Радев, който допълва, че в онези години българската интелигенция гледа на Търново като на малък Йерусалим, затова и много от родните творци идват тук, за да черпят вдъхновение.

Родът на Дебелянов води началото си от търновското село Дебелец, смята акад. Радев и това е една от причините старата столица да направи честване за поета. Освен това през март 1936 г. Търново е домакин на третия конгрес на Съюза на провинциалните писатели, а вторият ден на форума е бил посветен на Димчо Дебелянов. „Има и един списък на Димчовите другари, а на първо място в него е изписано името на търновеца капитан Методи Стоянов. Двамата служат в една рота и заедно ги убиват на фронта. Дори са погребани един до друг. Семействата на двамата другари поддържат връзка помежду си след смъртта им“, казва още академикът.

Снощи в библиотеката беше представена последната книга на акад. Радев, посветена на българския лирик, която носи името „Димчо Дебелянов – контекст и присъствие в литературата“. В нея авторът предоставя повече информация за близките и приятелите на поета. За първи път гостите видяха и новото издание на книгата „В казармата и на фронта с Димчо Дебелянов“ на Тихомир Геров, който е най-известният изследовател на живота и творчеството на Дебелянов, а книгата му е първото и най-достоверно изследване за твореца. Двамата са връстници, заедно служат в школата за запасни подофицери, а после и на фронта. Това е човекът, който повече от 20 г. събира материали за Дебелянов. Завършил е българска филология при д-р Кръстев и Александър Балан, бил е и директор на гимназията в Самоков. След смъртта на поета се появяват жълти публикации от негови „приятели“, а Геров, възмутен от тях, през 1929 г. започва сериозно проучване, което завършва през 1956 г. с написването на тази книга. Третата представена книга е от поредицата „Достойно ест“ на издателство „Абагар“. Томчето включва стихове на Дебелянов и Яворов с предговор от акад. Иван Радев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!