18 четения

Учат пчели да играят футбол

Британски изследователи учат пчели да играят футбол, като насекомите се оказали изключително възприемчиви и дори подражавали на чужди модели, пише в. „Дейли мейл“.
За пръв път пчелите доказаха, че могат да се научат на умения и дори да „усъвършенстват техниката“ си, отчитат учените. Обитателки на кошер били обучени от специалистите в лондонския университет „Куин Мери“ да подритват жълта топка, която пускала захар при всеки успешен опит на „игрището“.
Пчелите бързо се научили да търкалят топката от единия до другия край на терена. За примамка им служела захарта, която протичала от отвора на топката, когато се справяли добре с футболните начинания. Били използвани и пластмасови модели на насекомите за преподаване на първите уроци. Истинските пчели бързо възприемали от тях техниката и я прилагали на практика.
По този начин британските учени доказаха за пръв път, че пчелите могат да се обучават чрез наблюдение. Не само това. Те били способни не само сляпо да копират, но и да усъвършенстват видяното. Подобни умения бяха наблюдавани преди това единствено при хората, приматите и морските бозайници като делфините.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!