13 четения

Учени изясниха защо козината на гигантската панда е в черно и бяло

Ново изследване навежда на мисълта, че козината в черно и бяло на гигантската панда има две главни функции – маскировка и комуникации, съобщи ЮПИ.
„Въпросът защо козината на гигантската панда е с толкова впечатляваща окраска отдавна се дискутира от учените и бе трудно да му се намери отговор, защото нито един друг вид бозайници не е с подобна външност – заяви експертът по биология Тим Каро от Калифорнийския университет в Дейвис. – Следователно бе трудно да се направи каквато и да било аналогия. Пробивът бе извършен, когато подходихме към всяка част от тялото на гигантската панда като към отделна зона.“
Сега учените сравнили цвета на отделни части от козината на пандата с белези, характерни за други животински видове, за да изолират най-важните поведенчески фактори, както и онези, свързани с околната среда.
Анализът показал, че бялата козина по лицето, врата, корема и гърба на животното му помага да се скрие в снега. Черната козина по ръцете и краката на пандата пък й позволява да остане незабелязана в мрака.
Учените теоретизират, че балансът между свързаните със светлината и тъмнината зони, т.е. компромисът между маскировката заради снега и тази заради мрака е в резултат на хранителния режим на животното. Тъй като единственият източник на храна за него е съдържащият малко хранителни вещества и калории бамбук, то се храни през цялата година и поради тази причина трябва да се крие през четирите сезона. Повечето мечки складират енергия и спят зимен сън.
Учените все пак смятат, че характерната козина на пандата не е само за камуфлаж. Те са на мнение, че черните уши и черното около очите на животното са негови характерни белези, с които то изпраща сигнали за жестокост и агресивност до хищници и потенциални съперници в любовта от същия вид.
Резултатите от изследването са публикувани в Behavioral Ecology.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!