5 четения

Учен препоръчва 3-дневен уикенд за преодоляване на глобалното затопляне

Британският социолог Алекс Уилямс препоръчва държавите да преминат към тридневен неработен уикенд, ако човечеството иска наистина да пребори отрицателните фактори от глобалното затопляне на климата, пише в. „Метро“
Уилямс от лондонския Сити юнивърсити е на мнение, че тази мярка добре ще се възприеме от трудовите колективи, които ще се сдобият с още един почивен ден. От друга страна намаленото производство ще снижи емисиите на парникови газове.
Четиридневната работна седмица вече била изпробвана в щата Юта в САЩ и дала много добри резултати. През 2007 държавните чиновници работели от понеделник до четвъртък с удължен работен ден. За сметка на това почивали в петък, събота и неделя. През първите десет месеца от експеримента щатът спестил 1,36 милиона британски лири от енергийни разходи за климатици, осветление и ползване на електричество. Ако към тях бъдат добавени и спестените газови емисии от транспортните средства, щата Юта е намалил с 12 хиляди тона годишно вредното си диоксидно замърсяване.
Но за жалост щатът Юта загърбил начинанието през 2011 година, тъй като гражданите се оплакали, че не могат да получат обслужване от държавните служители през петъците.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!