402 четения

13 години от трагедията, потресла Свищов. 12 бели гълъба се появили в деня на смъртта на ангелите от Лим

12 бели гълъба се появили под купола в централния свищовски храм „Св. Троица” на 4 април 2004 г. часове преди трагедията в река Лим, почернила 12 свищовски семейства. За това разказва в написаната от него книга „Мистерията Лим” местният учител Борислав Русанов. Птиците били забелязани от храмовия свещеник, който тогава не им обърнал особено внимание. След като на следващия ден чул потресаващата новина за 12-те загинали деца, попът веднага си спомнил за гълъбите и решил, че това е било Божия поличба. Едно от загиналите момичета Боряна в нощта преди заминаването на злополучната екскурзия сънувала, че нещо се е случило с автобуса и че те са се изгубили в гора и били подгонени от две кучета.

Днес, 13 години след трагедията с автобуса убиец и 12-те загинали невинни деца от Свищов, родителите и близките им все още продължават да търсят отговор на много въпроси. На първо място кой е виновен за смъртта на техните деца: шофьорът на автобуса Измирлиев, фирмата превозвач или цялата държава със своето безхаберие по отношение на провежданите нощни екскурзии с деца. Уви, отговор на въпроса все още няма.

Трагедията с 12-те ученици от Свищов се разигра на 4 април 2004 г. на връщане от Дубровник, на път от Сърбия за България. Екскурзията е организирана от учители от СОУ „Николай Катранов” чрез туроператора „Дилижанс експрес”, а автобусът е на смолянската транспортна фирма „Пампорово” АД. В злополучната вечер зад волана на автобуса е шофьорът Илия Измирлиев, който вози 36 ученици и 14 възрастни. Изморени от дългото пътуване и събраните впечатления, повечето от хората спят. Около 22,00 ч. на един завой между градовете Биело поле в Черна гора и Приеполе в Сърбия, шофьорът внезапно изгубва контрол върху возилото. Автобусът бавно напуска пътното платно, спуска се около 15 м надолу по стръмнината, пада в коритото на река Лим и започва бързо да се пълни с вода. Измирлиев и колегата му Димитър Керкелов разбиват предното стъкло и отварят люковете, за да могат децата да излязат на покрива.

По-голямата част от учениците успяват да се измъкнат и да се спасят. 12 от тях обаче нямат този шанс и загиват. Истинският герой е 18-годишният Юлиян Манзаров, който, след като е излязъл на покрива на автобуса, се спуска обратно вътре, за да помага за спасяването на другите деца. Не може да излезе обратно втори път и загива. По ирония на съдбага най-малките деца от екскурзията били разпределени на последните седалки на автобуса убиец, който при потапянето пада със задницата си в реката и започва първо там да се пълни с вода. Малките деца така и не успяват да се доберат до спасителните люкове и се удавят.

След като разбива люковете, вторият шофьор Димитър Керкелов скача в леденостудената река и плува към брега да търси помощ. Скоро на мястото на трагедията идват хора от близкия град Гостун, както и целият футболен отбор от съседното градче Биело поле. Спасителните операции обаче са силно затруднени от придошлата река Лим, която по това време е дълбока над 6 метра. Пристигат и леководолази, които с фенери под водата обхождат реката през цялата нощ. След няколко часа 40 души са спасени. 12 от децата обаче загиват. Телата на 10 от тях са открити до сутринта. Това са Александра Гергова (17 г.), Антония Братова (14 г.), Боряна Петкова (11 г.), Валентин Маринов (14 г.), Виктор Маринов (14 г.), Глория Георгиева (11 г.), Женя Ангелова (11 г.), Лора Николова (14 г.), Светослава Пантелеева (11 г.) и Юлиян Манзаров (18 г.). В неизвестност обаче остават 15-годишният Светослав Колев и 13-годишната Антоана Евтимова. На 25 април водолази откриват тялото на Светльо на 40 км от мястото на трагедията. А на 4 май е намерено тялото и на последната жертва Антоана.

През 2005 г. в Окръжния съд във Велико Търново започва делото. Подсъдим по него е единствено шофьорът на злополучния автобус Илия Измирлиев. Пред съда той твърди, че причина за инцидента е техническа неизправност – счупен поради износване ябълковиден болт от кормилната уредба. Според родителите на жертвите и прокуратурата шофьорът е заспал, докато кара. Назначената първа автотехническа експертиза излиза със заключението за шофьорска грешка, а втората за техническа повреда.

Окръжният съд в Търново признава Илия Измирлиев за виновен и му налага 7 години затвор. Той е лишен от правоуправление за същия период и заедно със шефовете си от „Пампорово” АД трябва да заплатят солидарно по 50 хил. лв. за всеки от родителите на загиналите деца. Апелативният съд потвърждава размера на обезщетението, но намалява присъдата на 4 години лишаване от свобода. С решение от 21 май 2007 г. Върховният съд потвърждава присъдата на апелативния съд, като само променя от общ в лек първоначалния режим на изтърпяване на наказанието. Шофьорът изтърпява присъдата като пазач на бунгала на Пампорово. След излизането му на свобода той категорично отказва да си спомня и да говори по темата „Лим“.

Иван ПЪРВАНОВ

 

Един коментар за “13 години от трагедията, потресла Свищов. 12 бели гълъба се появили в деня на смъртта на ангелите от Лим

  • 04.04.2017 в 14:33
    Permalink

    А ВИЕ РЪКОВОДИТЕЛИ КОИТО ПЪТУВАХТЕ С ТЯХ СПИТЕ ЛИ СПОКОЙНО.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!