70 познати и непознати дестинации представят на международната борса „Културен туризъм 2017“

70 БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ИЗЛОЖИТЕЛИ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ ДЕСТИНАЦИИ, ТУРИСТИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ И ИНТЕРЕСНИ КЪТЧЕТА ОТ 6 ДО 8 АПРИЛ 2017 Г. ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО по време на Четиринадесетото международното изложение „Културен туризъм“. Общини, посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Палестина, ЮАР, градовете – партньори на Велико Търново, Брага (Португалия), Бурса (Турция), Охрид (Македония), Серес (Гърция), Хаен (Испания), музеи, неправителствени организации, туроператори, турагенти ще презентират на самостоятелни щандове в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм. Международното туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма.

Изложението в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще е отворено за посещение от 10,00 до 18,00 часа на 6, 7 и 8 април 2017 г.

ФОРУМЪТ ЩЕ БЪДЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТ В 10,00 ЧАСА НА 6 АПРИЛ ОТ СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА СТЕЛА БАЛТОВА И ЗАМЕСТНИК-КМЕТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ГАНЧО КАРАБАДЖАКОВ. В рамките на изложението на 6 април ще се проведе третата научна конференция с международно участие „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация” (KIN2017). Интердисциплинарният форум ще представи иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на опазване и представяне на световното и национално материално и нематериално културно-историческо наследство.

На дигитализацията на туристическите дейности ще е посветена и кръгла маса, организирана от Министерството на туризма. Фокусът на дебатите ще е националната рекламна програма за дигитален маркетинг на туризма, единна интерактивна платформа и мобилно приложение – I love Bulgaria, и партньорствата в създаването и поддържането на базата данни за туристическите ресурси.

На 7 април експерти от шест държави ще представят успешни практики за културен туризъм в селските райони. Те работят по международната инициатива EUROPETOUR, в която участват организации от България, Германия, Италия, Австрия, Румъния, Испания, Полша и Белгия, и ще проведат обучение с работещи в сферата на туризма и образованието у нас.

Същия ден Информационен център „Европа директно“ – Велико Търново, ще запознае представители на местните, регионални и централни власти с плана за инвестиции за Европа като механизъм за постигане на икономическия растеж.

Велико Търново ще е домакин и на XIII международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ за филмови и телевизионни продукции, популяризиращи туристически забележителности, и национален конкурс „Чети и пътувай” за специализирани печатни и онлайн издания на туристическа тематика.

В дните на Международното изложение „Културен туризъм“ седемнадесет издателства ще представят новите си заглавия в рамките на „Фоайе на книгата“. В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ посетителите ще могат да видят ценни образци на европейското приложно изкуство в изложбата „Луксът на XIX век“, великденски базар на ръчно изработени сувенири от потребителите на социални услуги в община Велико Търново, международна фотографска изложба „Кукерландия”, изложби, ревюта и работилници на национално сдружение „Седянка“.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *