Забава и знание

Лекари препоръчват малките деца да не играят с мобилни телефони

Мобилните телефони вече са навсякъде в съвременния живот. Те улесняват живота ни, но непрекъснатата им употреба може да е вредна за бебетата и малките деца, предупреди британски експерт, цитиран от в. „Мирър“.
Мобилните телефони създават електроматнитно поле, а то се смята за канцерогенно и предразполагащо към разстройства в развитието. Бебетата и малките деца са особено чувствителни към него, защото тъканите им са различни от тези на възрастните – те имат повече вода . Затова и по-лесно поглъщат радиовълните, обясни д-р Филип Чадуик.
От друга страна малчуганите са дребни на ръст. Така поглъщат по-малко радиовълни.
Предупреждението важи „в рамките на границите на безопасността“ и за телефоните, които са близо до тялото на детето, а не за базовите станции или уайфай. Сред изискванията за безопасност на съвременните телефони има и специално формулирани за малки деца.
Много от ефектите на мобилните телефони още се изследват. Резултатите от различните трудове са противоречиви. Тъй като мобилните телефони се използват вече 30 години, според д-р Чадуик, ако имаше реална заплаха от тях за човешкото здраве, тя вече щеше да е проличала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *