14 четения

Международен китарен фестивал, „Арт лято 2017“ и „Топ джаз в старата столица“ ще радват търновци

50 000 лв. дава общината за осем проекта за изкуство и култура

 

ОСЕМ ПРОЕКТА ПОЛУЧАВАТ ФИНАНСИРАНЕ ТАЗИ ГОДИНА ПО ПРОГРАМАТА „ИЗКУСТВО И КУЛТУРА“ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Парите и тази година са 50 000 лв.

15 идейни концепции се бориха за средствата от фонда. Част от подадените проекти не бяха допуснати до обсъждане от комисията, чийто ръководител е зам.-кметът на общината Ганчо Карабаджаков, заради липсващи документи или защото не отговарят точно на критериите на програмата.

10 000 лв. получава Международният китарен фестивал, дело на сдружение „Фюжън Уей”. В рамките на три последователни дни в различни точки на старопрестолния град ще бъдат организирани майсторски класове, лекции, работилници и концерти, тематично разделени в различните стилове на китарата.

Финансиране получава и проектът „Арт лято 2017”, изработен от едноименната фондация. Авторите ще получат помощ от общината в размер на 7100 лв., за да реализират програмата си от музикални събития и артпрояви от юни до септември. Тяхна арена ще бъдат откритата сцена и пространството край Художествената галерия „Борис Денев”.

За първи път тази година в старата столица ще се проведе фестивалът „Топ джаз в старата столица”. Той е през май и за два дни в града ще дойдат най-известните джаз музиканти от България. Идеята е на „Фабер” ЕООД и се състои от две части – интерактивни мултижанрови концерти с лектория, наречени „Джазът пее на български“ и „Магията на кавала и на българския глас – от древността до модерния джаз“. Общината даде на този проект субсидия в размер на 4400 лв.

6000 ЛВ. ПОЛУЧИХА ГРУПА МЛАДИ ТВОРЦИ ОТ „ФУУЛ СПЕКТРА“, КОИТО СА РЕШИЛИ ДА РЕАЛИЗИРАТ 3D STREET PAINTING FESTIVAL. В края на този проект търновци ще се радват на триизмерни рисунки, направени върху улични пространства.

По около 7000 лв. получиха артгрупа „Дупини“, която ще бъде домакин на художествения пленер „Глобален номадски артпроект Габровци“, и търновското представителство на СБХ, за да реализира идеята си за създаването на скулптурни обекти и пластики в екстериорна среда. 4000 лв. даде общината на фондация „Формат СФФ“, чийто екип иска да направи феста „48 Hours Tsarev Grad Film Challenge”. Целта е да бъдат произведени късометражни филми с дължина до 5 минути, промотиращи Велико Търново, културно-историческото наследство, културния и социалния живот, увличайки публики от млади и активни хора.

17 международни артисти и 13 автори от България ще творят сред красивата природа в началото на юли. Нови скулптури ще обогатят и крайградската местност Ксилифор, превърната в галерия с приказни герои – това залага проектът „Светът на приказките в скулптура” на ТД „Трапезица – 1902”. Младежката скулптурна колония получи 4000 лв.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!