Новини

Общински съветници предлагат: Велико Търново да стане с еднопосочни улици и да има нов транспортен план, старият е от… 1988 г.

Прекрояват и маршрутите на автобусите

ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА ПАРКОМЕСТА И ЗАДРЪСТВАНИЯТА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА стане с еднопосочни улици с изключение на по-широките отсечки в центъра. Тази идея лансираха на последното заседание на местния парламент няколко общински съветници. По нея ще работи и администрацията на Даниел Панов. „В момента решаваме нещата „на парче“ – да не се спира или ограничава движението около това или онова учебно заведение. Навсякъде по света градовете с тесни улици имат еднопосочно движение. При нас е така по „Цветарска“ и „Възрожденска“ и виждате, че се минава лесно“, коментира идеята съветникът Пламен Петров. С въвеждането на еднопосочни улици ще се даде възможност на хилядите автомобили да спират в другото платно, а не по паркове и градинки, както е сега. Освен това ще се намали и опасността от леки катастрофи по възтесните отсечки, както и тапите, които се образуват заради трафика.

НОВ ТРАНСПОРТЕН ПЛАН НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРАВЯТ В МОМЕНТА, ТЪЙ КАТО СТАРИЯТ Е ОТ ДАЛЕЧНАТА 1988 ГОДИНА И ИЗОБЩО НЕ Е АКТУАЛЕН, а освен в града е имало и с около 20 хил. жители по-малко, коментира кметът Даниел Панов. Разработката трябва да прекрои и градските линии, тъй като през последните 20 години градът се е разраснал и множество райони оставят без автобуси. Така например е много трудно да се стигне с автобус от север на юг и обратно, без да се ползват обходи. Това създава проблеми, най-вече за учениците и по-възрастните хора. Без автобуси остават и много големи квартали като „Варуша“, тъй като в момента рейсовете се движат по протежението само на главните улици от запад на изток и обратно. Разработката е ключова за града, защото чрез нея трябва да се облекчи и трафикът. Финансирането се осигурява чрез проекта за интегриран градски транспорт, по който вече се работи активно. Нова организация на движението е първият акцент. В това число влиза преустройството на възлови кръстовища, за да се облекчи трафикът. Общинарите вече имат готови разработки, които предвиждат най-невралгичните пресечки да бъдат оптимизирани с кръгова организация на движението. Старата столица е сред водещите български общини, които приоритетно ще получат средства от Европа за интегрирани планове за градска мобилност. За Велико Търново гарантираната безвъзмездна финансова помощ е 10,8 милиона лева. Акцент е поставен и върху възраждането на екологичния градски транспорт чрез внедряването в системата от обществени превози на автобуси на батерии.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

9 thoughts on “Общински съветници предлагат: Велико Търново да стане с еднопосочни улици и да има нов транспортен план, старият е от… 1988 г.

 • Искам да кажа, че всеки ден се придвижвам с 13 -ката от втора спирка на Пишмана до пазара и обратно и мога да изразя само задоволство от градския транспорт. Не мисля че е необходимо да се правят каквито и да било промени!!!

  Отговор
  • Настасов, ще ти споделя една тайна, но не казвай на съседите си, че ще плъзнат навсякъде.
   В Търново има и други квартали освен Пишмана с неговата всеизвестна втора спирка, както и други забележителности освен твоят и на съселяните ти любим пазар.

   Отговор
   • И аз да ти разкрия една тайна – тук всички сме граждани, дори и ти, който не можеш да изкараш селото от теб. И на мен ми се наложи да ползвам градския транспорт миналата година и останах доволен – точен, бърз, чист. Като си спомня преди 30-40 години съм чакал с часове за автобус.

 • Крайно време е защото трафикът е кошмар! А държа да отбележа, че дори Манхатън е с еднопосочни улици, не само старите градове с тесни улици.

  Отговор
 • Крайно време е да се помисли и за кварталите без улици, включая Картала. С
  тига сте се чудили как да киприте и наливате парри в центъра , а ние ходим по търкалящи се камъни и кози пътеки.

  Отговор
 • Моля съветникът Петров да се разходи и влезе при зимни условия по ул.Възрожденска откъм театъра и спази знака стоп та колите се пързалят влизането е трудно, а за живущите на ул.Чавдар войвода невъзможно по-удачно беше по ул.Възрожденска да се влиза по стария начин надолу към театъра така и ул.Чавдар войвода е по-достъпна, но явно строейки паркинга за мола не е предвидено това дано сега се предвиди

  Отговор
 • Най-сетне! Дано кметът и общинските съветници да проявят здрав разум и да им стигне куража да направят по-голямата част от улиците в града еднопосочни, за да спре този абсурд с паркирането на тротоарите и в зелените площи. Най-сетне градът ще добие нормален облик и шофирането и паркирането няма да са “ Мисията невъзможна“!
  Дано да реализират тази така необходима промяна,, а не да остане само предложение, както често се случва с добрите и полезни идеи.

  Отговор
 • Това с размяната на посоките на двете улици „Цар Освободител“ и „Професор Асен Златаров“бе най-голямата недомислица, както и посоките на Цветарска и Възрожденска. Сега се сложиха два ненужни Стоп-а, а преди движението беше елементарно завиваш ли по Възрожденска не спираш и обратно по Цветаркса пак не спираш. Дясно и готово. Сега е безумно.

  Отговор
 • Да за еднопосочните улици ,но с движение организирано само направо или с ДЕСЕН завой

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *