26 четения

Патронен празник на началното училище в Елена

На 3 април ученици и учители от НУ „Иларион Макариополски“ имаха патронен празник на своето училище. Тази дата от 1860 година е известна в нашата история като Великденската акция. По време на тържествена великденска служба в българския храм „Свети Стефан“  в Цариград митрополит Иларион Макариополски не споменава името на Вселенския гръцки патриарх и с този акт символично отхвърля властта на Патриаршията над Българското паство.

Заветна мечта на родения в Елена смел родолюбец и негова голяма грижа било и просвещението на народа. „Училища, училища, училища ни трябват“ – призовавал той богатите българи да дават пари за образование.

В началното училище в Елена, което носи името на Иларион Макариополски, помнят и тачат неговите завети. От няколко години патронният празник се пренесе в двора с чимширите пред родната му къща, най-старата в града. За святото му дело говори в празничното си слово директорът на школото Анета Ламбурова. Ученици рецитираха стихове в прослава на своя патрон, други потопиха присъстващите в магията на народните танци.

Кметът инж. Дилян Млъзев връчи поздравителен адрес до училищния колектив. Той пожела на ученици и учители достойно да носят името на патрона на своето училище, да постигат успехи и да сбъдват мечтите си.

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!