118 четения

Риби еволюират за живот на сушата

Биолози откриха четири вида малки тропически риби бодлоперки, които водят „земноводен начин на живот“ – делят времето си между водата и сушата, за да бягат от хищниците, съобщи Сайънс алърт.
Тези рибки живеят в тропическите води около Роротонга – най-големия от островите Кук в Южния Тихи океан. Това е едно от малкото места по света, където риби излизат на сушата за значими периоди от време.
Учените от университета на Нов Южен Уелс в Австралия са наблюдавали рибките, за да разберат какво ги подтиква да излизат на брега. Те плували в малки езерца сред скалите при отлив и когато водата се покачвала, се придвижвали към сушата. Макар и амфибии, те пак се нуждаели от вода, за да дишат. Когато скачали около скалите, поддържали хрилете си мокри с пръските вода.
Малките бодлоперки имат много врагове във водата. Когато еволюционните биолози сравнили наличието на хищници спрямо прилива и отлива, те установили, че при прилив, когато рибите скачат по скалите, опасностите във водата са много повече. По скалите могат да ги нападнат птици, но те са по-малък проблем.
Предишни изследвания показаха, че рибите еволюират за живот на сушата много по-често, отколкото хората предполагат. Да наблюдаваме такъв пълен еволюционен процес, е трудно. Изследването на австралийските учени обаче дава представа за екологическите предпоставки, които са накарали първите водни животни да изследват нова среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!